Firandet en långtidsprognos

Det bara blev så. Förklarar tv-meteorologen Pererik Åberg det faktum att han nu presenterat vädret i rutan i tio år.

SVT1: Ons 6 jun 2007 kl 20.00

SVT1: Tor 7 jun 2007 kl 15.30

SVT24: Tor 7 jun 2007 kl 18.45

SVT1: Lör 9 jun 2007 kl 09.15



Vädrets makter

Bildtext: Pererik Åberg studerar kartfjärilen, som är en ny art i Sverige.

Fotograf: Bengt Jägerskog/SVT



Bilden får endast användas i programpresenterande sammanhang. Fotografens namn, Sveriges Television samt programmets titel skall alltid anges.

SVT1: Ons 6 jun 2007 kl 20.00 SVT1: Tor 7 jun 2007 kl 15.30 SVT24: Tor 7 jun 2007 kl 18.45 SVT1: Lör 9 jun 2007 kl 09.15 Vädrets makter Bildtext: Pererik Åberg studerar kartfjärilen, som är en ny art i Sverige. Fotograf: Bengt Jägerskog/SVT Bilden får endast användas i programpresenterande sammanhang. Fotografens namn, Sveriges Television samt programmets titel skall alltid anges.

Foto:

Stockholm2007-10-18 01:06
Han är van vid de korta prognoserna. Men för födelsedagsfirandet gäller en riktig långtidsprognos: -Jag och några kompisar från gymnasiet som fyller år nära varandra har kommit överens om att ha ett gemensamt 40-årskalas om ett par månader, berättar Pererik Åberg. Att han yrkesmässigt skulle ägna sig åt människans käraste samtalsämne - vädret - fanns inte på kartan när han under lumpen fick idén att söka till försvarets meteorologutbildning. "Bananskalsval"
-Det var ett bananskalsval kan man säga. Jag fick åka till Stockholm på en massa roliga tester. När jag sedan blev inkallad att göra värnplikten en gång till fast som meteorologaspirant i flygvapnet blev det bara så. Även tv-jobbet "bara blev". Efter att denne Kalmarson arbetat på flygflottiljerna i Uppsala och Östersund gjorde de inte särskilt ljusa framtidsutsikterna inom försvaret att han 1997 flyttade till Stockholm och började plugga till civilingenjör vid Kungliga tekniska högskolan, KTH. -Men så fick jag en förfrågan om jag ville göra några inhopp som tv-meteorolog. En förstärkning av studiemedlen tackade man ju inte nej till. Men till slut tog inhoppen över mer och mer. Svårt att hänga med
Sannolikheten att han någonsin även kommer att sätta titeln civilingenjör på visitkortet bedömer meteorolog Åberg idag som mycket liten. -När jag senast försökte ta upp studierna igen, så kändes det som att komma ut med en liten folkvagnsbubbla på en Formel 1-bana. Det gick bara inte att hänga med. Under de tio år som Pererik Åberg jobbat på SVT:s väderredaktion har det förvisso även hänt en hel del när det gäller att i tv presentera tillståndet och förändringarna i atmosfären. -I början fick jag själv rita på kartorna under överinseende av den teckningsskicklige meteorologen Stig Ahlgren. Mina molnkorvar nådde aldrig samma höjder som hans. Tack och lov har datorerna numera tagit över också den biten. Pererik Åberg har inte nöjt sig med att bara prata om vädret de närmaste dygnen. Vi har också sett honom som programledare för Vädrets makter, en tv-serie på SVT om klimatförändringarna. Om vi i framtiden kommer att kunna rå på vädrets oförutsägbarhet återstår dock att se. "Alltid en gräns"
-Eftersom väder egentligen är kaos finns det alltid en gräns för hur långt fram man kan göra prognoser. Den gränsen går vid tio, femton dagar ungefär, menar Pererik Åberg. Även om man kommit långt med att visa hur olika väderskeenden hänger ihop, är han övertygad om att presentationen av väderprognoserna kommer att bli ännu bättre med tiden. Fast det är en sak som förvånar: -Att tv-spelbranschen inte nappat på detta med väderprognoser. -De flesta vädergrafiksystem som används i tv idag världen över är förvånansvärt dåliga medan grafiken i vanliga tv-spel är otroligt bra. -Genom att gå in på en hemsida och skriva in var man bor, borde man sekundsnabbt och i samma fina grafik som i tv-spelen, kunna få en detaljerad uppspelning om hur vädret kommer att se ut på orten de närmaste 24 timmarna.
Vem: Pererik Åberg
Vad: Fyller 40 år i dag
Firar: Om några månader
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om