På gården Evertsholm mellan Söderköping och Västra Husby föds varje år 7 000 grisar upp. 5 500 av dem blir kvar på gården tills de går till slakt, medan resterande säljs till andra grisuppfödare. I och med kriget i Ukraina har priserna på djurfoder ökat kraftigt, bland annat på grund av att Ryssland är världens främsta exportland vad det gäller spannmål och Ukraina ligger på femte plats.
– Priset på spannmål rusade direkt den 24 februari när ryssarna invaderade Ukraina. Spannmålspriset har stigit 100 procent, det har fallit lite den senaste veckan men ligger fortfarande på en oerhört hög nivå, säger Jan Siverskog som driver och äger Evertsholm Lantbruk AB tillsammans med Catrin Siverskog och Rasmus Harrström.
Jan Siverskog berättar även att priset för proteinfoder har fördubblats sen kriget startade. Proteinfoder är bland annat gjort på soja och raps och är en nödvändig del av fodret till grisar och höns. Det gör att produktionen blir speciellt känslig, även om annan produktion också har det tufft nu med höga priser på energi och gödsel.
– Som läget ser ut nu går vi back på varje färdig slaktgris vi säljer. I fredags höjde Scan och KLS, Kalmar Läns Slakteri, vad de betalar oss bönder med en krona per kilo. Det är ett steg i rätt riktning men för att kompensera för hela bortfallet skulle vi bönder behöva fyra-fem kronor till.
På Evertsholm odlar de själva vete och korn till fodret men köper proteindelen i foderblandningen. För de grisproducenter som köper hela foderblandningar är situationen än mer ansträngd.
– Den stora smällen för oss, som har egen spannmål, kommer nästa år eftersom gödselpriset är tredubblat och dieseln är dyr.
Kommer ni att minska produktionen eller ändra inriktning?
– Vår taktik är att ha en eller ett par slaktgrisar mindre per box och sälja lite fler smågrisar för att möta det här.
Jan Siverskog menar att det är svårt att ändra produktionen snabbt eftersom de har avtal med slakterierna de levererar till och företaget de hyr suggorna ifrån som producerar kultingarna. Att ändra gårdens inriktning skulle ta tid och vara resurskrävande.
– Det finns två lösningar på det här. Antingen att foderpriset går ner eller att bönder får mer betalt. Jag tror inte på det första även om det blir fred.
En sak Jan Siverskog är säker på är att priset för konsumenter kommer att gå upp även om han inte vågar tippa på hur mycket.