Höstens dansprojekt på Mosstorpsskolan i Skärblacka blev lyckat på flera plan. Elevgruppen blev årets pepp i en tävling som Idrott utan gränser höll. Det gav dem mersmak.
Men Ricardo "Ricki" Gonzalez Vargas såg också vad dansen gjorde med eleverna.
– Det var specifikt en flicka som pratade om ett mående som inte fungerade, men hon sa att dansen gett henne så mycket positivt och att det kändes som att något var förlorat när den var över.
Det här satte igång Ricki som planterade idén om projektet hos de biträdande rektorerna Teresia Malm och Malin Eklund. Han bollade även med övrig personal hur övningarna skulle läggas upp för att inte ta för mycket tid från ordinarie undervisning.
Dansövningarna har nu varit igång sedan februari och målet är att lära sig en dans som sedan ska resultera i en musikvideo. Att göra inspelningen kostar, men engagemanget är stort från eleverna som har sålt kakor för att täcka kostnaderna.
– De sålde för över 23 000 kr, det är så häftigt! utbrister Ricki.
Att eleverna är engagerade märks inte minst i danssalen som är i fritidsgårdens lokaler. Koncentrationen är hög och även frustrationen lyser igenom om danssteg är svåra att hänga med i.
– Det är ingen som dömer härinne! Jag gör fel, eleverna rättar mig och vi lär varandra. Man känner att man är någon, ingen skrattar åt någon annan. Vi har så mycket respekt för varandra, säger Ricki.
Eleverna Alicia Ekström och Tuva Berggren tycker att dansen är en positiv och trygg plats, där det är okej att göra misstag.
– Med allt jobbigt och stressande i skolan så är dansen en stund på dagen man får släppa loss och bara vara sig själv, säger Alicia.
Dansen har bidragit till att de båda skapat ett starkare band till andra elever och även hittat nya kompisar.
– Jag har träffat jättemånga nya kompisar via dansen, vänner som jag önskar jag träffat tidigare! De är jättefina och jag är sjukt tacksam att jag fått kontakt med dem, säger Tuva.
Teresia Malm och Malin Eklund betonar att sammanhållningen och respekten är av stor betydelse för skolan.
– Det handlar om att inse att jag är viktig i det stora sammanhanget, idag är jag lite seg men jag får steppa upp för mina kamrater.
Vi har ett ganska individualistiskt samhälle i stort idag och då tycker jag att den här typen av forum är extra viktigt, säger Teresia.
Att jobba hälsofrämjande är en grundpelare för skolan men projektet stärker även vi-känslan.
– Forskning faller tillbaka på att rörelse och aktivitet för barn, elever och ungdomar är en framgångsfaktor, det är kunskapsfrämjande. Sedan har vi turen att Ricki är på skolan och kan dra igång sådana här projekt. Det är helt fantastiskt, säger Malin.
Att delta i projektet kommer med vissa krav: du ska ha godkänt i ämnen och ha bra närvaro, kunna hantera din attityd och behandla alla med respekt.
– De elever som ligger i riskzonen stoppas från dansen tills att de har löst det. Vi hjälper eleven att komma på banan igen. Eleven är inte ensam i arbetet, vi gör det tillsammans, säger Ricki.
Vad är det bästa med projektet?
– Jag skiter fullständigt i om de är bra, dåliga eller mittemellan det bryr inte jag mig om, så länge de känner att de faktiskt får ut något av det. Jag ser ju att elever som inte alltid pratar annars, de pratar. Eller elever som aldrig ger beröm, de ger beröm. Dansen och sammanhanget gör att man känner att man är någon.