Den här veckan åker grillaget till USA för att för fjärde gången delta i Houston Livestock Show and Rodeo World´s Bar-B-Que Contest som är en av de mest prestigefyllda grilltävlingarna i världen. Laget består av krögarparet Morgan Lundin och Emelie Jeppsson, som tillsammans äger och driver restaurangen Lingon & dill i Skärblacka, och Michael Bonta, som är kock på Tullhuset i Norrköping.
– Jag kommer att flyga till USA med de andra i laget på tisdagen men jag kommer troligen inte in i landet. För att komma in USA måste det ha gått 14 dagar efter tredje vaccindosen. Jag är fullvaccinerad, men det fattas åtta dagar. Jag gör ett försök. Om jag inte kommer in får Emelie och Michael köra utan mig, säger Morgan Lundin.
Hur hanterar ni att ni sannolikt kommer att tappa en tredjedel av ert lag?
– Det känns för jävligt. Han är ju lagledare och en viktig del, men vi ska försöka att klara det ändå och är inställda på att göra Morgans del, säger Emelie Jeppsson.
Morgan Lundin berättar att tävlingen, där 250 lag deltar, har arrangerats sedan 1970-talet. Hela evenemanget, med rodeo och andra aktiviteter, drar cirka 250 000 personer under den helg som det pågår. Tävlingen är indelad i klasserna dessert, revben, kyckling, oxbringa och ett fritt val.
– Tävlingsområdet är lika stort som halva Skärblacka. Vi blev inbjudna 2018 och då lyckades vi att vinna i klassen dessert. 2019 kom vi trea i revben och 2020 blev vi trea i dessert igen, säger Morgan Lundin.
Vinsten i dessert säkrades med hjälp av en chokladkaka med tillbehör, men när frågan om mer exakta smaksättningar i grillrätterna kommer upp blir Morgan lundin och Emelie Jeppsson mer förtegna. De vill inte avslöja sina specialiteter.
– Det finns många hemligheter och mycket att ta hänsyn till. En sak som jag brukar göra är att kolla på vilka som sitter i juryn. Jag vet att yngre män gillar hetta i maten medan äldre män föredrar lite mer sötma och då kanske jag har lite mer honung i "glazen". Är det fler kvinnor i juryn finjusterar jag på andra sätt, säger han.
Morgan Lundin och Emelie Jeppsson menar att det gäller att behärska en mängd olika saker för att lyckas med grillningen. Kryddningen kan göras med torra kryddor eller marinader, man kan injicera vätskor och efterkrydda och laget har givetvis tagit fram sina egna kryddblandningar. Utöver det gäller det att hålla koll på värmen i grillen, på hur lång tid köttet ska tilllagas och på vad röken gör med smaken.
– Vi tränar på att få till det i olika väderlekar. Om det till exempel är kallt eller regnar kyls grillen ner och man behöver ha mer bränsle.
När de började tävla 2013 blev det grillat på lunchen på deras restaurang åtminstone två dagar i veckan.
– Jag till och med sov på en tältsäng i restaurangen några gånger för att kunna lägga på ved och hålla koll på grillningen för att få den perfekta köttbiten, berättar Morgan Lundin och skrattar.
Sedan de började tävla har de lyckats vinna eller placera sig bra i alla tävlingar de har deltagit i och efter SM-guldet 2017 satsade paret 250 000 kronor på grillar, annan utrustning och råvaror. De ser tävlandet som en hobby och inte som något de ska tjäna pengar på.
Var kommer drivkraften ifrån, som får er att fortsätta med tävlandet?
– Det är kul för man gör något annat och kommer härifrån ett tag. Det blir ett litet äventyr. Vi har vunnit första pris och vill göra det igen, säger Emelie Jeppsson.