Det var en barndomsdröm Lars Sjöberg förverkligade när han tillsammans med sin hustru Ursula 1966 hittade Regnaholm.
Han hörde talas om det som en obebodd herrgård från 1700-talet. Det han fick se var ett stort tvåvåningshus med vacker utsikt över sjön Regnaren och det bästa av allt, det var nästan helt orört av moderniseringar.
- Jag hade just påbörjat mitt liv som konsthistoriker med ett särskilt intresse för 1700-talets arkitektur, inredningar och möbler, berättar Lars Sjöberg i sin nyutkomna bok Nio hus och en kyrka. För under de decennier som gått har han hunnit samla på sig ytterligare historiskt intressanta byggnader över halva Sverige.
Gemensamt sommarställe
Som 25-åring hade han inga pengar utan det blev föräldrarna som fick träda in. Regnaholm blev ett gemensamt sommarställe för hela familjen - och är så än i dag. Lars Sjöberg hinner säkert med ett och annat dopp i Regnaren, men den mesta tiden går åt till att föra tillbaka byggnaden till sitt ursprung i 1760-talet.
När Lars Sjöberg kom till Regnaholm 1966 hade byggnaden stått obebodd i cirka 40 år. Det gjorde att Regnaholm klarat sig från 1900-talets ofta hårdhänta renoveringar.
Ommålade snickerier, målade väggar och nya tapeter var förändringar som Lars Sjöberg under de kommande decennierna kunde tränga igenom. I ett rum hittade han rokokodekorerad linneväv.
-Jag kan fortfarande komma ihåg hur spännande det var att i angränsande rum hitta ytterligare rokokoväggfält med elegant dekor från 1760-talet under lager av senare tapeter, berättar han.
I boken skriver Lars Sjöberg ingående om arbetet till ett omfattande bildmaterial.
Tidsenliga möbler
Nästan ett halvt sekel senare fortsätter arbetet. Den från början helt tomma byggnaden har också fyllts av tidsenliga möbler.
Både i arbetet med renoveringen och sökandet efter inventarier har gamla fotografier från 1800-talets slut, bouppteckningar från 1700- och 1800-talet varit värdefulla källor.
Men allt är inte original. När Lars Sjöberg skulle återställa möblerna i den stora matsalen var det en omöjlig uppgift att hitta tillräckligt många gustavianska stolar. Istället tillverkade hans far Bengt, som var möbelsnickare, 26 stolar efter gustavianskt original. (Modellen blev på 1990-talet stolen Regnaholm i Ikeas sortiment, Det samma gäller ett serveringsbord från 1700-talet och lampetterna.)
Träden ska hamlas
Det som närmast kommer att ske är att träden i allén ner till Regnaholm ska hamlas. Avsikten är att få ner trädens höjd till den nivå som ses på en oljemålning från 1870-talet. Då var träden lägre än huset.
På halvön runt Regnaholm finns också en gammal engelsk trädgård. Där ska sly bort och fruktträd beskäras.
Inomhus fortsätter arbetet med att tvätta färdigt och laga upp de målningar som tagits bort. Gamla mer svårlösta limrester ska också bort. En del schabloner till delar av lister som saknas ska tillverkas.
- Det förstärker husets kulturhistoriska identitet, säger Lars Sjöberg.
Men färdigt, nej det tror Lars Sjöberg aldrig att Regnaholm kommer att bli.
Tanken med köpet för 44 år sedan var att hitta husets slumrande äkthet. Det gäller än i dag och därför blir den tidsödande sysselsättningen fortfarande ett avkopplande arbete enligt Lars Sjöberg.