Byborna som öppnade egen affär

Ska det hända något på landsbygden så får man göra det själv. Så tänkte Byalaget i Östra Ryd, och öppnade en egen butik.

Affärn i Östra Ryd har öppet sex dagar i veckan på vintern och sju på sommaren.

Affärn i Östra Ryd har öppet sex dagar i veckan på vintern och sju på sommaren.

Foto: Nina Broman

Östra Ryd2019-03-01 10:00

När Östra Ryd varit utan mataffär i åtta år gjorde byborna slag i saken och öppnade en egen. Men det var nu inte fullt så enkelt som det kanske låter; En ekonomisk förening skulle startas, finansiering ordnas och en bit kommunal mark arrenderas. Fastighetsbolaget Ramunderstaden skänkte några gamla baracker som skulle utgöra grunden för butiken. Byborna kom dit med sina privata traktorer och grävmaskiner för att göra marken byggbar och i juli 2016 påbörjades det omfattande arbetet med att renovera, sätta ihop och bygga ut barackerna. Tack vare en hel del ideella krafter kunde butiken, med tillhörande café, invigas den 19 november samma år.

– Jag vågar inte tänka på om det hade blivit billigare att bygga nytt, säger Margareta Hultström, som sitter i föreningens styrelse.

Styrelsen är ekonomiskt ansvarig för Affärn, som ingår i butikskedjan Handlar’n, som i sin tur ingår i Axfood-koncernen. Det är därifrån de tar en stor del av sina varor, men de försöker samtidigt vara så lokala som möjligt.

– Vi har till exempel hämtat morötter hos Lelle sedan den dagen vi öppnade. Frukt och grönsaker köper vi på Östgöta trädgårdshall i Linköping och på sommaren handlar vi växter, tomat och gurka från Askeby trädgård, berättar Margareta.

Trots att butiken varit igång i lite över två år befinner de sig fortfarande i uppbyggnadsfasen – det går runt, men inte mer än så.

– Men dom som förstår sig på säger att det tar mer än två år att få igång det, säger Margareta.

Ann-Catrin Carlsson, som är fast anställd i butiken, menar att många bybor kompletteringshandlar i Affärn, men storhandlar gör de flesta fortfarande inne i stan.

På somrarna går det däremot riktigt bra eftersom många som kör igenom samhället stannar för att fika eller handla något. Så här mitt i vintern är det betydligt lugnare.

– En sån här månad tappar man nästan tron på att det här kan fungera. Det finns så mycket folk i Östra Ryd, ändå är det så lugnt. Men sent på eftermiddagen och på kvällen kan det vara fullt ös, säger Ann-Catrin.

De hoppas på att de vartefter ska få in både apoteksvaror och Post Nord, DHL har de redan.

För Ann-Catrin innebär jobbet i Affärn en enorm förändring. Innan hon började här arbetade hon 25 år i Fiskeby bruks laboratorium. Nu kan hon gå eller cykla till jobbet i stället för att pendla med bil till Norrköping och hon trivs bra med sitt nya liv.

– Jag tycker det är jätteroligt och jag lär mig nåt nytt varje dag.

Även Margareta, som är pensionär, tillbringar en stor del av sin tid i butiken. Nästan varje dag är hon här och bakar sina bullar, som blivit väldigt populära bland kunderna, men nu när det är lågsäsong försöker hon hålla sig härifrån en dag i veckan.

– Man tjänar bra på bullar man bakar själv, säger hon.

Caféet är ganska flitigt besökt. Förutom strökunder har de ett gäng på tio–tolv stycken som kommer hit nästan varje lördag.

– Och så är det bridgegänget på tisdagar och bonnfrukosten en gång i månaden, och ibland är det bokcirkel och olika möten här, säger Ann-Catrin.

– Och en man som bor i Hageby åker ut hit och fikar för att vi har så bra kaffe, säger Margareta.

En kund kommer in, köper en bulle och slår sig ner i caféet.

– Är det du som har bakat? frågar han Margareta.

– Ja, har du inte ätit dom förut?

– Jo, det är därför jag vill ha dom. Är det gott så är det gott, konstaterar han.

Margareta påpekar att äkta smör och bra mjöl är en förutsättning för att bullar ska bli bra.

Vad betyder Affärn för Östra Ryd?

– Många tycker att den höjer värdet på samhället, säger Ann-Catrin.

När byalaget startade för cirka tio år sedan hade man tre mål: man ville ha en bensinmack (den förra stängdes samtidigt som den gamla affären), utbyggt bredband och en mataffär. De kan nu bocka av alla tre, och kämpar i stället för bättre barnomsorg. Margareta förklarar att det finns föräldrar som jobbar i Norrköping och har två och en halv mil till jobbet, ändå tilldelas de förskoleplats i Söderköping. Andra jobbar i Östra Ryd och skulle bara ha ett par minuters gångväg till jobbet... om det inte var för att de först måste lämna på förskola i Söderköping.

– Så det allra viktigaste nu är att vi får kommunen att ta reson om dagis. Bor man på landet så måste man göra allt själv, annars blir det inte gjort, säger Margareta.

Porträtt

Margareta Hultström

Ålder: 77 år.

Bor: I Östra Ryd.

Gör: Är pensionär och engagerad i Affärn.

Ann-Catrin Carlsson

Ålder: 56 år.

Bor: I Östra Ryd.

Gör: Är fast anställd i Affärn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om