Snabbare än ljudet

Ett engelskt team arbetar just nu med att bygga en bil som ska bli snabbare än ljudet – det vill säga över 1 600 km/tim.

Norrköping2014-01-25 02:00

Att sätta hastighetsrekord med har alltid fascinerat människan. Men frågan är om inte detta rekordförsök slår allt.

Med bilen, som går under namnet Bloodhound SSC, ska man ge sig på att köra 1 000 mph, vilket motsvarar cirka 1 600 km/tim.

Som vanlig bilist är det svårt att relatera till dessa hastigheter. Men vid full hastighet avverkar man fyra och en halv fotbollsplan på en sekund och när du blinkar med ögat så avverkas cirka 150 meter.

Ser ut som flygplansbil

Bilen ser ut som ett mindre flygplan som man kapat av vingarna på. För att nå dessa extremt höga hastigheter krävs det att förarbetet i vindtunneln är minutiöst in i minsta detalj.

Även om det vid första anblicken inte ser ut om en konventionell bil så är den det. Det som krävs för att ett fordon ska klassas som en bil är att det har fyra hjul samt att det är en förare som kontrollerar framfarten vad gäller hastighet och styrning.

Bloodhound SSC är en rejäl best. Hela 14 meter lång och väger över sju ton.

En stor del av vikten kommer från motorerna i bilen.

Huvudmotorn är en gigantisk jetmotor hämtad från stridflygplanet Eurofighter Typhoon. Utöver det har man kompletterat med en raketmotor för att få tillräckligt med motorkapacitet.

Ofattbara hästkrafter

Totalt har föraren cirka 135 000 hästkrafter att spela med när det är dags att påbörja accelerationen mot rekordet.

För att ställa det i relation till något annat så motsvarar det sex gånger motoreffekten på ett helt startfält i ett F1-lopp.

Hela motorpaket är sedan inbyggt i ett chassie som konstruerats i den allra senaste karbontekniken kombinerat med metall.

Två mils raka sökes

Att bygga en sådan är bil är inget man gör över en natt. Projektet startade redan 2008 och tidigast nästa år kan man eventuellt börja testköra.

Man har dessutom inte bestämt var rekordförsöket kommer att göras. Teamet letar över hela världen för att hitta en plats med de allra bästa förutsättningarna. Många rekord är satta i amerikanska saltöknar, men nu tittar man på platser i både Australien och Turkiet.

Beräkningar visar att det tar cirka 55 sekunder för Bloodhound SSC att accelerera från 0 till 1 000 mph och det kommer att krävas en raksträcka på nästan två mil.

Förare vid rekordförsöket kommer britten Andy Green att vara. Han har tidigare varit stridspilot inom Royal Air Force och är van vid överljudshastighet, dock uppe i luften.

1997 körde han föregångaren till Bloodhound SCC och noterade då gällande hastighetsrekord, 763 mph (1 228 km/tim).

Nu återstår bara att se om han om teamet klarar av att radera det rekordet med råge.

I vindens fart

Namn: Bloodhound SSC

Längd: 13,47 meter

Höjd: 3 meter

Vikt: 7 786 kilo

Vändradie: 120 meter

Total motoreffekt: 135 000 hk

Bromsar: Luft-, vind-, och friktionsbromsar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om