– Reidar Sunnerstam var en viktig faktor i Norrköpings musikliv under sin långa period som musikkritiker för Norrköpings Tidningars kulturredaktion. Han blev en av dem som läsarna lärde känna och hade förtroende för, säger tidningens kulturredaktör Mats Granberg och recenserar kritikerns kapacitet:
– Han skrev om klassisk musik, både konserter och skivor. Norrköpings Symfoniorkester låg hans hjärta nära, men det klappade också för kammarmusik och folkmusik. Under många år gjorde han också ett betydelsefullt arbete i juryn för Broocmanpriset, tidningens kulturpris som delas ut i oktober varje år.
Yngste i syskonskara om tio
I en 70-årsintervju i NT i juli 2001 uppskattade Reidar Sunnerstam att han skrivit nånstans mellan 1 500 och 2 000 musikrecensioner för NT:s räkning.
Det hann bli ett antal till innan den allra sista publicerades den 8 januari 2007. ”En triumfartad musikalisk händelse” med ”konstnärligt djup och variationsvidd”, löd hans omdöme om den trettondagskonsert som Symfoniorkestern genomfört.
Variationsvidd är också ett ord som väl beskriver den mångkunnige magistern från sörmländska Tuna. När han föddes den 14 juli 1931 var det som den yngsta i en syskonskara om tio, i ett hem fyllt av sång och musik. Fyra av syskonen blev lärare, däribland Reidar, som efter seminariet i Linköping i två år arbetade som folkskollärare i Frängsbo utanför Åtvidaberg, där familjen sedan hade sitt sommarviste genom åren.
Gifte sig i Södertälje
Sin blivande hustru, Maj-Britt Westerman, hade han mött 1949 på Hagabergs folkhögskola och fem år senare, 1954, gifte de sig i Södertälje. Dottern Christina föddes 1958, sonen Erik 1961 och dottern Mimi 1966. Hustrun Maj-Britt var lärare också hon, för att senare utbilda sig till talpedagog.
Hösten 1956 började Reidar Sunnerstam studera på nytt. Efter tre år vid högskolan i Stockholm följde universitetsstudier i Uppsala. Teologi, litteraturhistoria och nordiska språk var ämneskombinationen i den filosofiska ämbetsexamen han avlade. Som nybliven adjunkt hade han gott om lärartjänster att välja på.
Uppdraget varade i 33 år
Så följde sex läsår vid Solbacka läroverk, internatskolan utanför Gnesta. I slutet av 60-talet flyttade trebarnsfamiljen Sunnerstam till Strängnäs, där båda makarna fick tjänst vid folkskoleseminariet. Den allra första musikartikeln, signerad Reidar Sunnerstam, publicerades i Strängnäs Tidning.
”Men jag har aldrig bett om att få skriva någon gång, jag har blivit ombedd”, berättade han i sin 70-årsintervju. Några år senare, när han också läst musikvetenskap i tre terminer, lejdes han av NT:s dåvarande kulturredaktör Arne Malmberg att skriva recensioner. Uppdraget kom att vara i 33 år, och även efter att den sista NT-recensionen publicerats fortsatte Reidar Sunnerstam att skriva för olika tidningar. Hans sista recension i Folkbladet publicerades i juni 2013.
I början av 70-talet hade flytten gått till Norrköping, där han fått tjänst vid Ebersteniska skolan och undervisade i svenska och religionskunskap, och så småningom även i ”cultural knowledge” på den dåvarande internationella linjen.
De tre barnen gick i musikklass och hemma i Kneippen spelade pappa Reidar altfiol och mamma Maj-Britt piano och cembalo. Familjekvintetten blev livligt efterfrågad och gav under fem års tid åtminstone 150 konserter och belönades för sina musikaliska insatser 1976, då de fick de Östergötlands läns landstings kulturstipendium.
Studier i buddism
Som nybliven pensionär började Reidar Sunnerstam att studera än en gång. Det blev en teologie kandidatexamen i Uppsala 1981 och under ett antal år var han med och undervisade på grundnivån i religionshistoria vid Linköpings universitet. Som 69-åring skrev han in sig som forskarstuderande vid universitetet i Stockholm.
”Kunskapen har ett egenvärde, att vara med i de vetenskapliga diskussionerna”, förklarade han entusiastiskt. Han fördjupade sig i tibetansk tempelmusik och studier i buddism. I det arbetet ingick också studieresor till Indien, Indonesien och Nepal.
Vårterminen 2006 publicerades den akademiska skriften ”Tibetansk ritualmusik”, med vilken Reidar Sunnerstam avlade sin filosofie licentiatexamen, vid 75 års ålder.
I april 2013 gick hans hustru Maj-Britt bort, några månader efter sin 80-årsdag och efter flera års kamp mot cancern.
– Pappa ställde upp och gjorde allt för henne, säger yngsta dottern Mimi. Efter att mamma gått bort tappade han livslusten, även om han var fullt frisk, hade sina glada dagar och kunde diskutera gärna och livligt, precis som förr.
Lördagen den 23 augusti avled Reidar Sunnerstam hastigt, en dryg månad efter sin 83-årsdag.
Närstående är de tre barnen, som samtliga är verksamma som professionella musiker. Dottern Christina Sunnerstam, spelar fiol och tillbringar mycket tid på Island, sonen Erik Sunnerstam som är flöjtist är bosatt i Stockholm medan dottern Mimi Brundin-Sunnerstam, cellist, haft Paris som sin bas sedan 1994. I deras familjer ingår fem barnbarn.
– Den spontanta musikglädjen har vi fått från båda våra föräldrar, säger yngsta dottern Mimi, och pappa uppmuntrade oss alltid att vi skulle utbilda oss ute i världen.