Nane Sahakyan är mitt i en resa som startade i Armenien och förhoppningsvis leder till jobb som både engelskalärare och kulturarrangör i Sverige. Hon kom från Armenien 2015.
– Det var politiska skäl som fick vår familj att lämna landet, säger Nane.
Som barn ville hon helst bli skådespelare men sökte sig i stället in på lärarbanan. Hon arbetade som engelskalärare i huvudstaden Jerevan i tio år fram till resan till Sverige.
– De första åren som nyanländ visste jag ingenting om framtiden, kunde inte påbörja något. Livet passerade men jag levde det inte. Men jag träffade så många fina människor här att jag lärde mig älska Sverige trots alla svårigheter under den perioden.
Det var först 2018 när hon fick börja läsa SFI som det vände. Nu talar hon svenska även om hon byter till engelska ibland, och läser redan svenska som andraspråk på Komvux.
Hennes högsta önskan är att återigen få bli en del av samhället, som i Armenien. Att få vara med och bidra med sådant hon är bra på. Hon hoppas kunna arbeta som lärare i engelska, och även inom kulturområdet som arrangör.
Nane växte upp i en vetenskapligt och kulturellt bevandrad familj och är själv mycket intresserad av kultur. Därför nappade hon på idén att vara med i integrationsprojektet Kulturspåret i Norrköping.
– Ett av målen med projektet är att vi ska kunna jobba med att arrangera kulturevenemang. Jag gillar att fixa och ordna så jag hoppas att jag kan förena det med mitt kulturintresse i framtiden, säger Nane.
Kulturspåret är ett samarbete mellan filmföreningen Flimmer, Portalen och Musikhuvudstaden Norrköping med stöd från Länsstyrelsen Östergötland. Syftet är att använda kulturen som en väg in i det svenska samhället.
Tanken är att det ska ge nyanlända möjligheter att etablera sig inom kultursektorn och samtidigt bredda mångfalden i Norrköpings kulturliv.
De tolv deltagarna har antingen hållit på med kultur i hemlandet eller har ett starkt kulturintresse. Verksamheten i Kulturspåret är anpassad så att deltagarna samtidigt kan ha ett annat jobb eller studera på till exempel SFI.
– Jag har varit aktiv i Kulturspåret i ett år nu. Till stor del har jag arbetat med Flimmer och utomhusbion och den så kallade röda mattan-fotograferingen för filmvisningarnas besökare. Men också med sponsring, berättar Nane.
Och nu är det dags för deltagarna att redovisa sina slutprojekt. Nane kom på tanken att göra en almanacka. Ett år har ju tolv månader, lika många som antalet deltagare i Kulturspåret. Det var så idén började ta form.
– Jag ville skapa något som är användbart och samtidigt få visa vad Kulturspåret är och hur integration kan fungera.
Varje månadsuppslag i almanackan utgörs av en bild på en av deltagarna i en miljö som betyder mycket för just den personen. Under bilden finns en liten text om personen och om vad Kulturspåret har betytt för integrationen i det svenska samhället.
Nane har lagt ett provtryck av almanackan på det stora fikabordet i mötesrummet i Flimmers lokaler i Knäppingsborg. På framsidan sträcker de tolv deltagarna fram sina händer så att de bildar en ring. En av händerna är hennes egen.
– Invandrare behöver integreras men jag tror också att svenskarna behöver lite nya saker. Jag är stolt över min bakgrund och vill gärna dela med mig av den armeniska kulturen. Den är en blandning av öst och väst, den innehåller allt, säger Nane.
På Kulturnatten i Norrköping kommer projektet Kulturspåret presenteras i form av en utställning i Knäppingsborg. Då kan man bland annat få ett exemplar av Nanes almanacka så länge lagret räcker.