Tiktok-kändisen från Norrköping slår ifrån sig hatet

Jonas Grentzelius, 24, blev mobbad under en stor del av sin skolgång. Nu har han 150 000 följare på Tiktok. "Jag har tagit hatet och ägt det", säger han.

Jonas Grentzelius med sin chihuahua Barbie.

Jonas Grentzelius med sin chihuahua Barbie.

Foto: Liv Hellström

Norrköping2023-07-13 18:00

Det var hemma i pojkrummet i Östra Ryd som hans framtidsplaner började smidas. Vid sju års ålder provade han mammas kläder och tränade på att sminka sig med hennes smink. Favoritprogrammen på TV var realityshower som Svenska Hollywoodfruar. Det var där och då han bestämde sig för vad han ville bli.

– Jag har vetat sedan jag var nio år att jag vill bli Hollywoodfru, säger Jonas Grentzelius.

I dag är han 24 år gammal och drömmen är densamma. Han ska till Hollywood.

undefined
Idag känner Jonas att han lever ut det livet han fantiserade om som liten.

När Jonas gick i lågstadiet i Östra Ryd tyckte de andra barnen, förklarar han, mest att det var roligt att han sminkade sig, men när han började mellanstadiet i en musikklass i Söderköping förändrades allt.

– Direkt från första dagen var folket där elaka. Jag var normbrytande och i en liten stad som Söderköping fungerade inte det, säger han och fortsätter.

– Det var några år där jag blev jättemobbad. Elever, och till och med lärare, höll på. Det var alla. De andra barnens föräldrar stod och skrek “bögjävel” åt mig. Men jag har alltid varit stark och stått upp för mig själv. Om någon sa att de tyckte att jag hade för mycket smink kom jag med ännu mer smink dagen efter.

undefined
Bilder på Jonas från när han var yngre och hade sin blogg.

Jonas Grentzelius berättar att mobbningen var något han ville hålla hemligt, speciellt för sina föräldrar då han kände en skam i att vara den mobbade. Han valde i stället att säga att han inte brydde sig och att allt var lugnt. Något som han själv tror påverkade honom mycket och fick honom att få ett stort bekräftelsebehov. Det ledde i sin tur till att han startade sin blogg.

– Jag kommer ihåg att det första inlägget handlade om tre par skor jag köpt. Redan första dygnet fick jag 995 läsare. Jag gick igång på att nästan 1 000 personer hade sett mitt inlägg, så jag fortsatte.

På bloggen gillade han att provocera och söka uppmärksamhet på olika sätt, det var så han fick sin bekräftelse. Han berättar att han egentligen tror att han i dag lever i den bilden han målade upp och drömde sig bort till när han var liten.

– Jag skulle ha min chihuahua, mina väskor och fillers. När saker kändes jobbigt fick jag lite lugn och ro när jag sminkade och fixade mig och testade mammas kläder. Då fick jag drömma mig bort lite, och inte tänka på allt det jobbiga. Ångestkänslorna fick brytas av.

undefined
Jonas Grentzelius med sin chihuahua Barbie.

Efter den tuffa perioden i Söderköping började Jonas gymnasiet. Hans blogg hade blivit stor och han låg bara sex placeringar bakom då välkända namn som Kissie och Blondinbella. Bloggandet och den nyskapade Youtube-kanalen fortsatte han med tills han började trean. Då hade han redan hunnit hålla på med bloggen i nästan åtta år.

Efter en tid i säljbranschen i Stockholm insåg Jonas Grentzelius att försäljning var en av hans stora passioner. En passion som gjorde att han tog steget och startade sitt eget företag och i samband med det även sitt Tiktok-konto. Det som idag har 150 000 följare.

– Jag la ut en video när jag åt en banan och videon fick en och en halv miljon visningar. Videon var väl provocerande.

Jonas Grentzelius berättar att han ofta upplever att folk inte förstår vad han jobbar med eller hur man som influenser tjänar pengar. Att allt egentligen handlar om att sälja sig själv, sitt varumärke och göra samarbeten med företag. Ju fler exponeringar, det vill säga hur många som har sett innehållet eller kontot, ju mer betalt kan du ta av företag för annonser. När han hade sin bästa period på Tiktok hade han 20–25 miljoner exponeringar.

– Företagen började höra av sig och erbjuda sjuka summor. Typ mellan 30 000 och 50 000 kronor för ett samarbete.

undefined
"Jag la ut en video när jag åt en banan och videon fick en och en halv miljon visningar. Videon var väl provocerande", säger han om sitt första Tiktok–klipp.

Hur blev du så stor i sociala medier?

– Det är nog bara för att jag har stora läppar. Det har verkligen varit så ytligt.

Hur känns det att vara känd för sina läppar?

– Jag vet inte.

I Jonas beskrivning på Tiktok står det "Kwack Kwack, välkommen till Ankdammen". Något som han berättar kommer från att folk började driva med honom för att de tyckte att han såg ut som en anka.

– Jag gjorde det till en grej i stället. Som jag alltid har gjort. Jag har tagit hatet och ägt det.

Kör du fortfarande på den provocerande metoden som du använde på bloggen?

– Jag är nog omedvetet provocerande. Folk blir provocerade av mig. Bara för att jag råkar vara mig själv och vara stark i att skita i vad folk tycker.

undefined
Jonas Grentzelius Tiktok med över 150 000 följare.

På Tiktok har Jonas stora grej varit att livesända. Där kan man kommunicera via en chatt i realtid samtidigt som tittarna ser en. Men att vara öppen och dela med sig av sitt liv i sociala medier kommer även med risken att mötas av hat. Något som han menar är ännu vanligare på Tiktok än på andra plattformar.

Jonas sätt att hantera hat går hand i hand med hur han hanterade mobbningen han blev utsatt för som liten.

– Jag har byggt upp som en barriär, där folk inte kan komma åt mig. Jag bryr mig inte, för jag har blivit van att folk ropar glåpord efter mig på stan eller säger taskiga saker. Det har typ alltid varit så sedan jag var liten. Jag är så van vid hatet att jag inte ser det längre. Det är sjukt. Det blir som att jag förtränger hatet.

Men innerst inne måste det väl göra ont?

– Det är klart att det kan göra ont när folk är taskiga, och att det formar en mycket som människa, säger han.

– Sen tror jag att man tar åt sig i grund och botten, det måste man ju även fast jag kanske inte alltid känner det. Jag vet inte om jag har svårt att känna vissa känslor.

Vad skulle du säga till andra som befinner sig i den situationen du gjorde med mobbningen?

Försök att påminna dig själv om att det inte spelar någon roll vad andra tycker, utan att du är den viktigaste i ditt liv, och prata med en vuxen och med dina föräldrar. Se om det kan finnas några lösningar.

Att vara stor i sociala medier kommer också till viss del med ett ansvar då de ofta blir förebilder för många yngre. Men när det gäller att vara en förebild är Jonas trött på den diskussionen.

– Jag känner så här. En förebild har själv aldrig valt att vara en förebild. Jag har aldrig gått ut i sociala medier och sagt att folk ska följa mig för att jag är en bra förebild, säger han och fortsätter.

– Jag kommer fortsätta göra misstag och snedsteg i livet. Jag kommer fortsätta vara människa. Jag blir ingen robot bara för att jag har en stor plattform.

När det gäller framtiden säger Jonas att han inte gillar att prata så mycket om den, men han berättar att hans Tiktok-tid lider mot sitt slut, och att han har en ny grej på Youtube på gång. Men hans dröm är intakt.

Framtiden. Bor du kvar här i Norrköping?

– Nej för fan, jag ska till Hollywood.

undefined
"Jag har vetat sedan jag var nio att jag vill bli Hollywoodfru", säger Jonas Grentzelius.
Jonas Grentzelius

Född: 27 februari 1999. 

Familj: Mamma.

Adopterades från Bulgarien när han snart skulle fylla tre år.

Uppväxt i Östra Ryd, flyttade till Söderköping när han var 11, sen till Norrköping när han fyllde 16.

Om han ska beskriva sig själv med tre ord är det energispridare, diva och lojal.

Intressen: Företagande, äta och musik.

Tiktok-följare: 150 300

Instagram-följare: 22 600

Ska byta plattform till Youtube där han ska spela in en serie som ska heta Jonas praktiserar, där han ska testa olika jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!