Han har bott i Sverige tre år – nu är han nära drömmen

Han är utbildad tandläkare och drev en egen privatklinik i Syrien. För tre år sedan valde Zaid Wassouf tillsammans med sin fru och sina barn att lämna sitt hemland och fly kriget.

Ziad Wassouf förbereder sig inför det praktiska provet genom att tränar hemma.

Ziad Wassouf förbereder sig inför det praktiska provet genom att tränar hemma.

Foto: Privat

Norrköping2022-03-03 20:00

Nu kämpar han för att återigen kunna jobba som tandläkare, denna gång i Sverige. Ziad Wassouf längtar efter att återigen få utöva sitt yrke som tandläkare, det är inte bara ett jobb för honom – det är hans intresse. 

Vi har träffat den syriska tandläkaren Ziad Wassouf, 47, som kom till Sverige för tre år sedan och nu bor med sin fru och sina två barn i Norrköping. Han är bara månader ifrån att göra det sista provet för att sedan få arbeta som tandläkare igen.

Han har tidigare studerat vid universitetet i Syrien i fem år och sedan jobbat som tandläkare på en egen privatklinik i fem år. Därefter fick han jobb i Saudiarabien och flyttade dit.

Hur kändes det när du hade lämnat ditt hemland?

– När jag hade flyttade till Saudiarabien var det första gången jag lämnade mitt hemland. Jag kände mig ensam och jag var långt från min familj och mina minnen från barndomen. Min situation i Syrien var bättre än i Saudiarabien. Jag kände mig tryggare i Syrien, men det var självklart innan kriget.

undefined
Ziad Wassouf berättar om sina planer på att jobba som tandläkare i Sverige, nu har han köpt hem plasttänder att träna på inför sitt praktiska prov.

I 15 år jobbade han i Saudiarabien i olika städer och fick då stor erfarenhet av yrket. Men trots många års erfarenhet kunde han inte få permanent uppehållstillstånd och riskerade att bli av med jobbet och behöva återvända till Syrien och kriget där. 

– Jag kände mig alltid hotad av utvisning eftersom mina arbetsgivare när som helst kunde tvinga mig att lämna landet – inte bara jobbet. Regeringen i Saudiarabien var orättvis mot syrierna, de var alltid under övervakning och deras rörelse begränsades. Det kändes som att vara i ett fängelse.

Efter att kriget bröt ut utsattes syrier för trakasserier i Saudiarabien, därför bestämde sig Ziad Wassouf för att flytta till Sverige och söka en bättre framtid för sig själv och för sina barn.

Varför valde du Sverige?

– Innan jag kom hit hade jag fått höra om Sverige och hur de hjälper flyktingar att integreras i det svenska samhället. Sverige ger oss möjligheten att börja om och visar andra som är outbildade hur man ska göra för att studera och arbeta. Dessutom finns det i Sverige respekt för alla religioner, kulturer och traditioner. Invandrare i Sverige har samma rättigheter som svenskar, säger han.

undefined
Ziad Wassouf i sina arbetskläder på kliniken i Saudiarabien.

Ziad Wassouf planerade att arbeta som tandläkare i Sverige, han försökte därför lära sig svenska så fort han kunde.

– Jag tycker att språket är svårt, jag har kämpat för att förstå och prata perfekt svenska. Jag lyssnade hela tiden på radion och läste böcker på lätt svenska. På ett år hade jag läst in gymnasiet och försökt utveckla min svenska genom att bara prata svenska i stället för engelska.

Finns det någon skillnad mellan att studera i Syrien och i Sverige?

– Det är stor skillnad. I Sverige finns det ny och avancerad utrustning som jag inte har använt tidigare. I Syrien när vi studerade på universitetet gjorde vi praktik samtidigt på sjukhuset och behandlade patienter, det gör man inte i Sverige, säger han.

Nu vill han ha en bedömning av sin utländska utbildning för att kunna jobba som tandläkare i Sverige. Han lyckades på det teoretiska provet och nu förbereder han sig för att göra det praktiska provet om några månader. För att han ska kunna klara det provet har han köpt hem plasttänder att träna med.

undefined
Inför det praktiska provet övar Ziad Wassouf på plasttänder.

Ziad Wassouf kommer att kämpa hårt för att nå sitt mål och kunna arbeta med det han älskar. 

– Jag är villig att arbeta så hårt som det krävs för att lyckas.

Utländsk utbildning

I en studie visar Universitets- och högskolerådet att bedömningar av utländska högskoleutbildningar hjälper utländska akademiker att snabbt få arbete i Sverige. Nio procent fler får jobb efter ett år om de har ett utlåtande. Efter tre år får elva procent fler anställning. Det här visade en studie från UHR som genomfördes under 2013. 

Källa: uhr.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!