– Då har jag ändå jobbat med det här i 33 år, säger han, när vi ses i lokalen på Rågången i Vidablick.
Just den här förmiddagen är det lite lugnare i butiken/verkstan. Ja, för det är både en symaskinsbutik och verkstad som 58-årige Håkan Anderssons driver.
Men det kunde ha varit annorlunda. Om han hade vänt i dörren den där gången när han sökte säljjobb för sisådär 35 år sedan.
– Jag hade ingen aning om vad det var jag skulle sälja när jag klev in till arbetsgivaren. Så fick jag se några symaskiner i en monter och höll på att vända direkt, säger han med ett skratt och låter förstå att han inte var någon höjdare i syslöjd i skolan.
Men nu, många år senare, vet han att man inte behöver vara en fena på att sy för att lyckas med det han gjort.
Säljjobbet blev hans. Uppgiften var att kränga symaskiner vid dörren hos folk. Han konstaterar att han nog var rätt så duktig. Han blev kvar i ett och ett halvt år.
Sedan öppnades möjligheten att jobba på OBS! – det som i dag är Coop. Det blev ett chefsjobb på mejeri- och grönsaksavdelningen. Men ödet vill sedan något annat. En medarbetares make, som var chef för symaskinsmärket Husqvarna i Jönköping, undrade om Håkan ville ta över symaskinsbutiken i Finspång.
– Jag funderade inte alls, jag var jättesugen.
Tolv år blev det i Finspång innan flytten gick till lokalen på Rågången i Norrköping. Snart lärde sig kunderna var han fanns. Och det har i princip rullat på hela tiden. Förutom vid finanskrisen 2008. Då var det tufft, minns han.
– Och när pandemin kom trodde jag att det skulle bli precis så, men det blev tvärtom. Kunderna gick från att köpa maskiner mer som ett nödvändigt ont, till att verkligen satsa på en bra symaskin. Vissa blev det huggsexa om här.
Det berodde delvis på att leveranserna till butiken drog ut på tiden, från några dagar till upp mot sju månader. Samtidigt ökade också efterfrågan på att serva gamla symaskiner.
– Folk plockade fram dem ur garderoberna och skulle helt plötsligt börja sy, tillägger han.
Färdigheterna när det gäller reparationer fick Håkan från början genom att helt enkelt läsa på i instruktionspärmar och späda på med lite kurser.
– Numera är det datorn som gäller och de flesta symaskinerna fixar jag. Däremot – skulle jag få in en maskin som kostar 100 000 kronor så skulle jag inte ta mig an den. Det krävs att man gått särskilda kurser.
Så visar han verkstadsdelen som ligger bakom ett draperi innanför butiken. På ett skrivbord står en symaskin som ska få en översyn. Bredvid ligger mängder av verktyg. Från minimala mejslar till rejäla hammare.
– Jodå, ibland kan man behöva en hammare för att slå loss axeln på en gammal Husqvarna.
Men du – det står en massagestol här utanför?
– Den ligger jag i ibland. Det måste jag för att vila ryggen. Det är jobbigt att sitta hela dagarna i samma ställning. Och det tar på ryggen att vrida och vända på maskiner, som väger upp mot 15 kilo, säger han.
Sjukdom och frånvaro är heller knappast synonymt med Håkan.
– Jag har inte varit sjukskriven en enda gång sedan 2003. Men för några veckor sedan fick jag corona. Och det är något jag har varit rädd för hela tiden. Man kan ju liksom inte stänga igen och vara borta när man har ett eget företag.
Men lite semester har Håkan ändå unnat sig under senare år. Två veckor i stöten.
– Teneriffa är fantastiskt.