IFK:s förre marknadschef gick vidare till larmcentralen

Sveriges största larmcentral ligger bakom en anonym grå fasad, med skottsäkert glas. "När man kommer varje morgon och får höra att vi gjort skillnad under natten ger det energi", säger Norrköpingsprofilen Fredrik Ringborg.

IFK-bekante Fredrik Ringborg jobbar sedan 2010 för larmföretaget Verisure som har en av Europas största larmcentraler i Linköping.

IFK-bekante Fredrik Ringborg jobbar sedan 2010 för larmföretaget Verisure som har en av Europas största larmcentraler i Linköping.

Foto: Ulf Stråhle/Anders Wiklund/TT

Norrköping2022-08-02 20:00
undefined
Fredrik Ringborg var marknadschef för IFK Norrköping i 3,5 år. Nu jobbar han på larmföretaget Verisure, som har norra Europas största larmcentral.

Namnet är bekant för IFK:s vänner. Fredrik Ringborg var marknadschef under några krävande år då föreningen gick upp i fotbollsallsvenskan.

Efter 69 år i högsta serien jagade IFK Norrköping nytt allsvenskt kontrakt och fick det 2007 med firande på Tyska Torget. Ett omfattande lobbyarbete bland lokalpolitikerna gjordes för att modernisera Idrottsparken, som i dag är Platinum Cars Arena.

Ringborgs 3,5 år som marknadschef mellan 2005 till slutet av 2008 var betydligt mycket längre än de flesta på den positionen.

– Det är väl bara jag och Thomas Walden som varit ungefär lika länge. Det är också så pass länge man orkar prestera på topp på ett sådant uppdrag, för det är väldigt krävande. Det tar extremt mycket tid. Du känner stadens förväntningar på dina axlar att skapa de intäkter som krävs – vilket jag lyckades med. Samtidigt är det ett väldigt roligt jobb. Alla känslor som finns kring ett lag. Känslan att sjunga efter en match, berättar Fredrik Ringborg.

I dag får 50-åringen sina kickar på andra sätt. På fritiden är mountainbike en väg. Även jobbet kan ge adrenalinpåslag, när han kliver in i den lågmälda kontorsbyggnaden på Gumpekullavägen i Linköping.

– När man kommer varje morgon och får höra att vi gjort skillnad under natten ger det energi. Kan vara att vi hjälpt en familj vid en inbrottsincident som slutat väl. Att vi bidragit till att räddningstjänsten kunnat komma på plats otroligt fort, så att det inte blev ett större brandförlopp. Då känner jag en adrenalinkick, säger Fredrik Ringborg.

undefined
Byggnaden på Gumpekullavägen i Linköping har en diskret framtoning. En arbetsplats och huvudkontor för Verisures 350 medarbetare med en verksamhet som pågår dygnet runt.

Det är i hjärtat av Östergötland som norra Europas största larmcentral ligger. 500 000 kunder betjänas av cirka 500 anställda dygnet runt. Under ett normalt dygn tas cirka 7 000 larm emot här. Säkerheten är hög med reservkraftverk. Inuti kontorshuset finns ett starkt inre skal med säkerhetsslussar och skottsäkert glas.

Fredrik Ringborg har jobbat på larmföretaget Verisure sedan 2010. Nu är titeln affärsutvecklare och trygghetsexpert. Han är ansvarig för ett tiotal personer på sälj- och utbildningssidan.

– Vi har växt så mycket nu så vi har tagit över hela huset. De andra hyresgästerna här har flyttat successivt. Vi är en bransch som fortsätter växa så det krävs, säger Fredrik Ringborg.

undefined
Risken för inbrott i lägenheter ökar desto närmare markplan man bor. En inbrottstjuv stjäl en tavla under ett inbrott i en bostad.

Sedan regeringen skärpte gränskontrollerna 2017 och pandemin, har bostadsinbrotten gått ned i Sverige från 22 551 per år till 14 674 2020. Men intresset och behovet för att skydda sin familj, hem eller företag är alltjämt stort.

– Oftast har stölderna handlat om snabba tillslag och att stöldgodset skeppats iväg av ligor. Nu har inbrotten gått ned men jag är rädd för att det finns risk till en återgång till hur det var tidigare. Det har öppnats upp för att resa, pandemin har begränsats och bron är öppen igen. Jag tror att inbrotten kommer att gå upp, även om det är min egen spekulation. I takt med att brott ökar finns det också risk till att annan kriminalitet gör det också, säger Fredrik Ringborg.

Samtidigt utökar bevakningsföretagen och larmfirmorna sitt utbud av tjänster. 

– Det är få nu för tiden som sätter sig i en bil som inte har airbags eller ABS-bromsar. De flesta vet om att det är teknik som hjälper. Om en rökdetektor ger ett larm kan vi skicka bilder till räddningstjänst som berättar vad vi vet. Om det är ett pågående inbrott går det att skicka värdefull information om hur många de är och signalement vidare till polisen, säger Fredrik Ringborg.

undefined
"Underbart och roligt för vår personal när vi får blommor och återkoppling efter en incident då det slutat lyckligt. Med fotbollen var det vinster eller förluster", säger Fredrik Ringborg.

En historia som etsat sig fast var när en man gick igenom isen och mobilen sjönk till botten. Mannen lyckades själv ta sig upp ur vaken och ta sig hem trots att axeln gått ur led.

– Knappt någon har en fast telefon hemma idag. Han tryckte på larmknapparna i stället och kunde kommunicera med oss genom larmets högtalarfunktion. En annan kollega larmade räddningstjänsten. Mannen var starkt nedkyld och på grund av axeln kunde han inte ta av sig de blöta kläderna. Vi kunde prata med honom för att hålla honom vid medvetande. När räddningstjänsten kom så hittade de honom medtagen på ett bord i hallen, säger Fredrik Ringborg.

Mannen klarade sig utan några allvarliga men.

– Underbart och roligt för vår personal när vi får blommor och återkoppling efter en incident då det slutat lyckligt. Med fotbollen var det vinster eller förluster. Här kan jag ibland få en ännu starkare känsla när vi gjort skillnad.

Fredrik Ringborg

Namn: Fredrik Ringborg.

Ålder: 50 år.

Familj: Hustru och två döttrar.

Yrke: Affärsutvecklare på Verisure, ett företag Fredrik jobbat på sedan 2010. Marknadschef hos IFK Norrköping 2005–2008.

Om IFK-relationen efter nyckelrollen: "Jag saknar IFK-tiden väldigt ofta, men jag får uppleva det utifrån när jag går på Curva Nordahl. Det skulle jag önskat att vi kommit på 2005 för det är ett fantastiskt ställe att se fotboll ifrån".

Kuriosa: Svensk ungdomsmästare i basket med Nubf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!