Det var med den motiveringen som Walter Lund blev årets Broocmanpristagare 1968, bara några dagar före sin 44-årsdag. Ett halvt liv senare klappar den gamle lärarens hjärta för 2010-talets skola. ”I framtiden hoppas jag att Norrköpings skolor återfår och vidareutvecklar den kvalitet som byggdes under 1960-talet!” förklarar 90-åringen i ett födelsedagsbrev till familjeredaktionen.
Denne smålänning, född i Växjö och uppvuxen i Kalmar, började 21 år gammal vid folkskoleseminariet i Linköping, samma år som andra världskriget var till ända. Den ena lärarspecialiteten följde på den andra; folkskollärare, yrkesvalslärare, lärare i engelska, speciallärare – och simlärare. Inte helt oväntat gifte han sig också med en lärare, den ett år yngre Gerd Björkhammer från Norrköping.
Denna småskollärarinna blev hans hustru 1950. Det var året efter att Walter fått tjänst i Norrköping, för att undervisa handikappade barn och ungdomar. De fick dottern Karin, sonen John och närmare 60 år som gifta, innan Gerd gick bort sommaren 2009.
Walter fick en lång och framgångsrik karriär inom Norrköpings skolvärld. På 1950-talet var han yrkesvalslärare, från 1961 till 1978 rektor för specialundervisningen, där också undervisningen för invandrare ingick från 1967, till en tjänst som biträdande skoldirektör fram till sin pension. Sedan krönte han sitt arbetsliv med ett extra år med specialuppdrag.
Schemat var välfyllt, för vid sidan om skolarbetet, fanns alla fritidsaktiviteter som krävde sin Walter. 1949 gick han med i Norrköpings Gymnastikförening och året därpå började han undervisa i simning på gamla badhuset. Och 1956 blev han medlem i Norrköpingslogen av ordenssällskapet W:6, vars styrande mästare han var från 1986 till 2001.
Som 90-åring är han still going strong. Livet som ensamstående tillbringar han med att motionera, sjunga i kör, skriva och läsa all slags litteratur. Samt att intressera sig för skolans värld, som han givit halva sitt liv. Drivkraften har varit lika stark som självklar. I en 85-årsintervju här på Personligt i oktober 2009, förklarade han vad god undervisning handlar om:
”Varje barn är unikt, det ska man utgå från.”