Sedan maj 2017 driver 19-åriga Emma det egna företaget Trygg coaching, men hon påbörjade arbetet för lite mer än två år sedan.
– Det var stressigt i skolan och jag kände att jag skulle behöva ett verktyg för att lära mig tycka bättre om mig själv och tänka mer positivt, berättar hon.
I stallet där hon rider hade hon träffat en mental tränare som inspirerat henne att börja träna mentalt.
Hon började skriva ner rubriker som "Mina bästa personlighetsdrag", "Detta är jag tacksam för", "Mina drömmar" och "Klädesplagg jag känner mig fin i", och när hon arbetade med att besvara frågorna märkte hon hur mycket det gav henne.
– Jag var tvungen att vara snäll mot mig själv och blev glad av det.
Till slut hade hon skapat en hel "peppdagbok" och då väcktes drömmen om att kunna ge ut den. Nätverket UngDrive gav henne en möjlighet att prova på att driva företag under sommaren. Hon gjorde färdigt och tryckte boken, men till en början sålde hon bara till vänner och familj.
När hon började tredje året i gymnasiet ingick det att starta ett UF-företag. För Emma kändes det självklart att fortsätta på samma spår, och hon började planera work shop-liknande föreläsningar med boken som utgångspunkt.
För att förstå storheten i det behöver vi backa lite i tiden. Emma har nämligen alltid haft svårt att prata inför folk. När hon skulle ha presentationer eller redovisningar i skolan var hon nervös flera veckor i förväg, och rädd för att misslyckas. Ändå slutade det alltid bra.
– Efteråt kändes det jätteskönt och för varje gång jag gjorde det gick det lite lättare – det var väldigt konkret.
När Emma blev en av fyra finalister som utsågs att tävla om att bli årets UF-företag i Östergötland, skulle hon skulle hålla en fem minuter lång presentation för 700 personer.
Hon förberedde sig genom att visualisera hur hon genomförde presentationen och att allt gick bra. När hon väl stod där på scenen var nervositeten som bortblåst. Sedan dess har hon inte varit rädd och för något år sedan hade hon sin första riktiga föreläsning.
– Jag ville så gärna bli föreläsare så jag var tvungen att jobba bort det, säger hon.
Som barn var Emma väldigt ängslig. Hela tiden var hon rädd för vad andra skulle tycka och tänka om henne. Hon hade ångest, fick panikattacker och visste inte riktigt var hon hade sig själv.
– Jag undrade varför jag känner så starka känslor, när ingen annan i min familj kan relatera till det.
Ändå var det just familjen, och stallet, som var räddningen.
– Det är så många som inte pratar om att de mår dåligt, så jag trodde att alla andra mådde tiptop. Och själv berättade jag heller aldrig för någon utanför familjen.
Nu har hon inte ångest längre, hon tror att det beror på att hon lärt sig hantera känslorna. I stället för att motarbeta dem ser hon dem som något som kan hjälpa henne åt rätt håll.
Under UF-året hann Emma nå ut med boken till en större krets. Hon fick mycket positiv feedback och många har hört av sig och sagt att den har hjälpt dem.
Det är det som är hennes starkaste drivkraft – att hjälpa andra att må bättre. När hon började föreläsa insåg hon att det skulle ge så mycket mer om hon bara vågade dela med sig av sin egen resa; från att inte våga någonting, till att tro på sig själv och satsa framåt.
Hon berättar sin historia för ungdomar för att inspirera dem att våga, och i sommar har hon fått sitt största uppdrag hittills: fyra föreläsningar på Stadium sportscamp, med 2 000 ungdomar i publiken varje gång.
– Det blir en kul utmaning att prata inför så många. Jag känner mig som ett levande bevis på att det går att öva bort rädslor och ta sig dit man vill.
I nya boken "Satsa – du kan" berättar Emma om sin utveckling från osäker till att våga. Det är en inspirationsbok som innehåller tips på strategier som fungerat för henne.
– Den har också fått jättefin respons och många säger att jag sätter ord på känslor som de inte har kunnat beskriva.
Parallellt med företagandet går Emma en distansutbildning för att bli mental tränare och när hon är färdig kommer hon att erbjuda coachande samtal, bland annat för tävlingsryttare.
I utbildningen ingår avslappningsövningar där man föreställer sig att man når mål och uppfyller drömmar, i stil med det hon gjorde då hon skulle presentera sitt företag på skolan. Helst ska det vara realistiska mål, som ändå utmanar. Man kan också kalla metoden för självhypnos, då den går ut på att i ett djupt avslappnat tillstånd påverka sitt eget undermedvetna.
Emma berättar att hon även använde sig av det när hon förberedde sig inför en dressyrtävling. Hon satte upp målet att få ett resultat på över 60 procent, och i två veckor ägnade hon sedan 15–30 minuter om dagen åt att föreställa sig att hon red programmet, hur det gick och att hon var glad och hade roligt hela tiden. Sedan såg hon sig själv gå fram till resultattavlan, där det stod "60 procent".
– När man gör det gång på gång så uppfattar kroppen det som ett minne, precis som om det skulle ha hänt i verkligheten. Och när man kommer till den verkliga situationen är kroppen lugnare eftersom den kommer ihåg "minnet", förklarar hon.
Hur gick det?– 60,1 procent. Så det funkar faktiskt, det är synd att inte fler vet det.