De hann göra drömresan innan världen stängde ner

"De sista dagarna på resan blev ett fiasko på grund av covid-19 men i förhållande till sju månader är vi väldigt nöjda. Vi hade sådan tur", säger Katarina Räty om familjens drömresa för två år sedan.

Familjen Andersson/Räty hemma i Kolmården 2021, två år efter att de påbörjade sin drömresa med Nya Zeeland som huvudresmål.

Familjen Andersson/Räty hemma i Kolmården 2021, två år efter att de påbörjade sin drömresa med Nya Zeeland som huvudresmål.

Foto: Privat

Norrköping2021-09-04 10:00
undefined
"Det känns overkligt att vi äntligen har kommit till vårt huvudresmål, Nya Zeeland! Nu är vi här! Med våra två älskade barn!" Skrev familjen i sin reseblogg när de nått Cape Reinga på Nordön.

Vi tar det från början. Den 3 september 2019 lämnade familjen Sverige för sin drömresa till Singapore, Malaysia, Indonesien, Australien, Nya Zeeland och Thailand. Från att de lämnade sitt hus i Kolmården tills de kom tillbaka sju månader senare hade de bott på 40 olika boenden. Med två barn på 3 och 6 år.

Hur föddes tanken på resan?

– Vi reste runt i Australien och Nya Zeeland år 2012 och ville tillbaka. Man har inget att förlora på att åka men massor att vinna, säger Katarina ”Kattis” Räty och Martin Andersson fyller i:

– Vi ville mest resa i Nya Zeeland men det är extremt dyrt som turist, därav idén att börja och avsluta i Asien.

undefined
2012 och 2020. "Ett kärt återseende när vi lyckades hitta samma sten vid Lake Pukaki där vi förlovade oss för åtta år sedan."

Paret planerade sin resa från november 2018, drog in på mycket utgifter, sålde en bil och hyrde ut sitt hus. Martin sa upp sig från sitt jobb och Kattis tog föräldraledigt och semester. De sökte information på nätet och gick med i nätverk som WOOFING och housesitting för att finansiera sitt boende i Nya Zeeland.

– Många gårdar erbjuder arbete inom fruktodling eller djurhållning mot mat och husrum men vi hjälpte mest till med trädgårdsarbete, berättar Martin.

undefined
"Det bästa med resan var att ta hand om alla djur", tycker Elma. Här är det matdags för hönorna när familjen jobbade som husvakt i byn Riversdale på Sydön, Nya Zeeland.

Paret tog även jobb som husvakter, bland annat i Rotoorangi på Nordön. Under den perioden fick de besök av Kattis syster Johanna och hann göra spännande utflykter till grottor, hängbroar, vackra stränder och se allt från lysmaskar till späckhuggare.

– Vi jobbade även som housesitters i byn Riversdale på Sydön där vi tog hand om 15 hönor, två hundar och en katt. Där stannade vi i fem veckor, lärde känna lokalbefolkningen och gick på fårklippartävling, säger Martin och ler åt minnet.

undefined
Det blev många djurmöten. Här matar Elma och Vilton kängurus i Caversham Wildlife Park utanför Perth i Australien, Vilton spanar på sälar i Kaikoura, Sydön, Nya Zeeland – och i Indonesien träffade de sköldpaddor. "Nu simmar fyra små sköldpaddor i havet som bär våra namn. Det var fantastiskt att se dem krypa ner till havet och simma ut i det fria."

Hur var det att resa med små barn?

– Ren lycka att uppleva allt tillsammans, vara med när barnen lärde sig ett nytt språk och se hur deras relation till varandra utvecklades, säger Kattis.

– Vi gjorde noggrann research innan resan för att känna oss trygga utifrån barnsäkerhet med allt praktiskt såsom försäkring, visum, resmålens kultur och olika larmnummer, sedan anpassade vi utflykterna efter barnen, säger Martin.

undefined
"Vi blev tipsade om att barnen skulle skriva resedagbok. Elma tyckte det var jättekul att rita, skriva och limma dit flygbiljetter", säger Martin.

Familjen fick många nya vänner under resan, bland annat svenska Noomi i Whangarei Heads i Nya Zeeland.

– Vi kom fram till att vi gått på samma folkhögskola i Norrland, skrattar Kattis.

Den 25 januari 2020 inträffade en jordbävning fem mil nordväst om Paraparaumu på Nordön som mätte 5,4 på Richterskalan.

– Vi hade nyligen kommit till Sydön och minns att det skakade rejält. Vi var rädda att det bara var ett förskalv men det blev inget mer, minns Martin.

undefined
"Den 17 februari 2020 hade vi ett minibröllop vid Lake Wakatipu. Det var lite svårt att hitta folk som kunde ställa upp som vittnen men vi raggade upp ett par tyskar på plats." Sydön, Nya Zeeland.

Den 17 februari 2012 förlovade de sig i Nya Zeeland och samma datum 2020 passade de på att gifta sig; närmare bestämt vid sjön Wakatipu söder om Queenstown.

– Det var lite komiskt med giftermålet för de dokument vi ansökte om blev godkända samma förmiddag. Vi hade dessutom inga vittnen utan fick fråga folk på en camping i närheten och fick tillslut tag på ett tyskt par, berättar Martin med ett skratt.

undefined
Martin, Elma och Vilton i The Pinnacles Desert, ett ökenområde med tusentals kalkstenspelare, 20 mil norr om Perth i Australien.

I samband med giftermålet hade de nåtts av nyheten om covid-19. De lämnade Nya Zeeland enligt resplan och anlände Phuket i Thailand den 18 mars 2020.

– Vi hade planerat att stanna i Thailand till april men bokade hemresan så fort som möjligt. Den första flighten blev inställd och de sista dagarna var allt stängt. Vi åkte hem med Norwegians sista flight den 27 mars, säger Kattis.

– Det var en oerhörd lättnad att landa på svensk mark, minns Martin.

undefined
Bilen i bakgrunden köpte familjen första dagen i Nya Zeeland och sålde till nyfunna vänner innan hemresan. Queenstowns flygplats, Sydön.

Motsvarade resan era förväntningar?

– Det mesta var över våra förväntningar. Vi blev lite sjuka i Kuala Lumpur och magsjuka på Bali. Annars var det väldigt lite krångel förutom en fortkörningsbot och ett inställt flyg, säger Kattis.

– Vi värdesätter upplevelser och känner oss bekväma var vi än är. Vi har aldrig ångrat en resa och vill inspirera människor att våga ta steget, även om det bara är ett litet äventyr, säger Martin.

undefined
Familjen Andersson/Räty hemma i Kolmården 2021, två år efter att de påbörjade sin drömresa med Nya Zeeland som huvudresmål.

Paret känner sig otroligt tacksamma att de hann göra sin drömresa innan pandemin stängde ner världen. Den enda negativa aspekten med resan är att de önskat vara mer tillmötesgående när barnen velat stanna vid lekparker. Men att resa runt kräver mycket tid till planering av boende, resväg, biljetter och aktiviteter.

– Vi gjorde resan i rätt tid och ser tillbaka på den med både vemod och lycka. Ibland känns den som en lycklig dröm för att man är så inne i vardagen. Samtidigt gläds vi åt den på så många sätt, säger Kattis.

undefined
Vandring vid Mount Cook nationalpark med Nya Zeelands högsta berg Mount Cook i bakgrunden (3 724 m). Sydön.

Planerar ni någon ny resa?

– Vi pratar om en ny resa varje vecka men vill att covid-19-läget ska vara under kontroll först. Sedan är det jobb och skola att ta hänsyn till, säger Kattis.

– Nästa år fyller vi 40 år och måste göra något roligt. Vi kanske ska bila runt i norra Sverige och över till Norge? funderar Martin.

– Ja, varför inte sticka så fort skolan slutar? flikar Kattis in.

Planeringen inför familjens nästa resa börjar… nu!

undefined
En polis fotar familjen med en skolklass vid templet Tanah Lot i Bali, Indonesien. "Vi var de enda turisterna på stranden och fick mycket uppmärksamhet."
Familjen Andersson/Räty

Består av: Martin, 39 år, säljansvarig på Sjöfartsverket och Katarina, 39 år, förste socialsekreterare på Norrköpings kommun. Barnen Elma, 8 år och Vilton, 5 år.

Bor: Kolmården.

Deras restips: Finansiera ditt boende genom att arbeta som volontär via WWOOF och housesitting. WWOOF är en organisation som förmedlar kontakt mellan gårdar och volontärer.

Kuriosa: De lämnade in en visumansökan på 42 sidor för att få stanna längre än tre månader i Nya Zeeland.

Reseblogg på Facebook: 4Life

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!