Bakom Butik Bohéme står Carina Mattsson och Thérece Inge. I februari är det fem år sedan de drog igång rörelsen i city. De generösa lokalerna fördelade på två våningsplan rymmer förutom butikslokalen även utrymmen för lager, ateljé och verkstad.
– För mig är det paradiset att gå till jobbet och sy och skapa. Jag ångrar mig inte en sekund. Jag får kickar och idéer hela tiden. Här blir jag kvar som pensionär. Tänk att vi har så stora utrymmen att vi båda får plats med våra fritidsintressen, säger Carina Mattsson.
Kvinnorna startade med fyra tomma händer och en del mellanhandsförsäljning där man köpte och sålde åt någon annan. I dag trängs alla udda prylar på varandra. Jakten på speciella grejer går via loppismarknaden, säljsajter och sociala medier. En och annan pinal har räddats från att hamna på återvinningen.
– Vitt och stilrent är ingenting för oss, berättar Thérece och slår ut med armarna.
– Butiken har garanterat en present som den som ska gratuleras inte har och inte heller finns någon annanstans, skjuter Carina in.
Butiken rymmer det mesta från byster, gratulationskort, eldskålar, prydnadsdjur, block- och doftljus och bokstöd till lampor, bordsdekorationer, kuddar, dukar, dynor och drömfångare. Säljytan – oavsett åt vilket håll man tittar – är belamrad med udda saker.
– Hösten 2019 hade vi förberett en jättesatsning med pop up-butik och totalt två butiker till jul. Vi slet som djur och trodde att det skulle ge ringar på vattnet, men så kom coronapandemin i mars 2020. Nu känner vi att det har vänt igen. Jag blir glad av att höra att butiken är mysig och ger inspiration. Det är synd att vi inte kan betala lokalhyran med beröm, skojar Carina.
Carina köper in loppisfynd, håller koll i sociala medier och jobbar lika gärna med symaskinen som med silversmide. Återbruk är vardagsmat i sortimentet. Gamla pallar, lampor och lampskärmar är exempel på grejer som kan piffas till och göras mer säljbara.
Thérece ansvarar för kassa och webbshopen. Hon har precis som Carina ett gediget intresse för konfektion, syr gärna kläder och vägrar att slänga en endaste tygbit.
– Här är en gammal gardin som har blivit en stilig barnkappa. Återbruk har blivit ett sätt att leva i vardagen, en livsstil, säger Carina.
Båda har andra arbeten utöver butiken. Carina jobbar som socialpedagog. Thérece arbetar ett par nattpass i veckan på en bensinstation.
– Under pandemin gick intäkterna från butiken till hyra och fasta utgifter. Vi höll ner inköpen en period. Nu ser vi att försäljningen stadigt har ökat från oktober och framåt. Snittkunden handlar för 200–300 kronor. Det som ökar mest är försäljningen av rökelse och kristaller med egenskaper för meditation och välmående. Den kundkretsen handlar mest om yngre kunder; tonåringar och unga vuxna, säger Thérece.
Carina har ett starkt socialt engagemang. Hon drömmer att i framtiden kunna erbjuda enstaka platser i butiken för unga människor som hamnat snett i livet och förhoppningsvis finner livsglädje och engagemang att jobba med nål och tråd och skapande verksamhet.
– Samhället är fyllt av trasiga ungdomar som har fått sämsta möjliga start i livet. Jag vill ge tjejerna och killarna en meningsfull sysselsättning och på sikt kanske möjligheten öppnas att få ett jobb. Att arbeta med händerna är många gånger bra terapi. Det vet jag av egen erfarenhet, säger hon.