Camillas dryck prisades i nordiska mästerskapen

Den är både söt och syrlig – drycken kombucha som Camillla Karlsson framställer i sitt eget företag, Qvillinge ekologiska.

Qvillinge ekologiska ligger naturskönt på Kvillingeslätten där Camilla Karlsson brygger kombucha.

Qvillinge ekologiska ligger naturskönt på Kvillingeslätten där Camilla Karlsson brygger kombucha.

Foto: Ulla Ericsson

Norrköping2022-09-13 20:00

Det jäser i tankarna i den lilla kombuchafabriken på Kvillingeslätten och efter en månad brukar det vara dags att tappa drycken på flaskor i olika storlekar. Kombucha är en fermenterad sötad dryck baserad på svart te, vatten och socker. I fermenteringen låter man råvara jäsa i en kontrollerad process för att skapa hälsosamma mjölksyrabakterier.

Camilla Karlsson träffade första gången på kombuchan under en utlandsresa.

– Det var när jag hälsade på min kusin i San José i Kalifornien som jag fick smaka kombucha för första gången. Kombuchakulturen guppade runt i drycken och såg nästan utomjordisk ut, berättar Camilla Karlsson. 

Under USA-semestern drack Camilla kombucha varje dag. När hon kom hem hade hon en kombuchakultur med sig i bagaget.

– Jag började brygga kombucha hemma och jobbarkompisar och vänner gjorde beställningar. Jag kände ganska snabbt att det här måste ju gå att göra en riktig affärsidé av.

På Camillas brors gård byggdes en liten kombuchafabrik och 2014 startade Camillas enskilda firma, Qvillinge ekologiska. Ett företag som i dag omsätter runt en halv miljon kronor.

– Då var det inte så många som visste något om kombucha. Men det där har nog gått i vågor för jag vet att många äldre känner igen drycken från sin barndom och om man läser på om kombucha kan man se att den är flera tusen år och har sina rötter i Asien, och alltid har varit stor i Ryssland.

– De första åren visade jag upp mig på många marknader för att få chansen att berätta om kombucha.

När fabriken kom igång ringde ett kafé i Norrköping och ville köpa den syrliga drycken. Sedan dess har det rullat på. Camilla har jobbat målmedvetet och tagit hjälp av bland annat Nyföretagarcentrum för att utveckla företaget.

– Eftersom företaget bara består av mig är det viktigt att jag tar mig ut på nätverksträffar. Och nu har jag en mentor som stöttar mig med frågor som rör företagets affärsutveckling. Det är viktigt.

Kombuchan har fått sällskap av syrade grönsaker och nyligen fick Camilllas företag fyra fina medaljer i Nordic Artisan Food Awards, nordiska mästerskapen i mathantverk. Hon fick bland annat guldmedalj för den honungsbaserade drycken Jun som är smaksatt med hallon.

– Jag hoppas att fler krogar och pubar ska upptäcka kombuchan som ett fint alkoholfritt middagsalternativ. Man dricker kombucha för att den är god och på köpet får man att den är hälsosam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!