Vi är så tacksamma för Berit Malmqvists engagemang

Berit Malmqvist, 1933-2024

Berit Malmqvist under demonstrationen vid Vrinnevisjukhuset.

Berit Malmqvist under demonstrationen vid Vrinnevisjukhuset.

Foto: Kjellberg Anita

Minnesord2024-04-27 05:00

En ”stridbar kärring, partipolitiskt obunden, som slåss mot dumhet och maktfullkomlighet” har lämnat oss. Berits egen beskrivning av sig själv vill vi komplettera med orden ”varmhjärtad, omtänksam och med ett starkt rättspatos”.

Många av oss hade förmånen att känna Berit under många år. Vi minns hur hon i sina högklackade skor, med pondus i kroppshållningen och ett ständigt leende på läpparna vandrade runt i sjukhuslokalerna, först som chefssekreterare på röntgenavdelningen på Centrallasarettet och senare som informatör och guide på Vrinnevisjukhuset. 

Berit hade den karisma som anstår en före detta primadonna vid teatern.

När organisationsförändringar planerades inom akutsjukvården och Vrinnevisjukhuset som akutsjukhus var hotat i början av 2000-talet väcktes Berits kamplust till liv och hon uppmanade invånarna i Norrköping med omnejd att protestera. 

Bland annat tog hon initiativ till att bilda en mänsklig ring runt Vrinnevisjukhuset. Hon organiserade flera demonstrationer och samlade in namnlistor som hon personligen levererade till landstingsstyrelsens ordförande. Genom sin opinionsbildning är hon den person som betytt mest för Vrinnevilistans framgångar i landstingsvalet. 

Vi är så tacksamma för Berits engagemang och för det stöd hon visade oss i Vrinnevilistan. Hon var väldigt noggrann med att hela livet vara partipolitiskt obunden, men vi kunde inte låta bli att utse henne till hedersmedlem i partiet och hon var alltid välkommen att närvara vid våra möten och middagar.

Berit, med sitt varma hjärta, var även ambassadör för Barndiabetesfonden och samlade på olika sätt in mycket pengar till den.

Våra tankar går till Berits familj, speciellt till barnbarnet Isabelle som Berit ofta talade varmt om och var mycket stolt över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!