Kalle var en av Norrköpings vassaste idrottsatleter

Karl Erik "Kalle" Ydremo, 1929 -2023

Kalle Ydremo besökte utställningen Mästarstaden på Norrköpings Stadsmuseum under augusti 2023.

Kalle Ydremo besökte utställningen Mästarstaden på Norrköpings Stadsmuseum under augusti 2023.

Foto: Tommy Jonsson

Minnesord2024-01-14 08:10

Kalle Ydremo somnade in lugnt och stillsamt den 30 december 2023. Han blev 94 år. Närmast sörjande är hustrun Gunvor, dotter Annette och sonen Kjell med familjer. 


Mina tankar går främst till Kalles nära och kära som han värnade så starkt om under alla år.

Jag träffade Kalle första gången i slutet på 60-talet. Det första minnet jag har av denna idrottsatlet som värnade så starkt om inte bara sin egen idrott -  cykel och skridskor - utan stöttade alla som behövde hjälp oavsett vad det gällde var på Idrottsparkens östra plan. Kalle lärde mig efter en bandyträning att åka hastighetsåkning på skridskor och tog mig sedan med till Bollspelaren is där det fanns en 300 metersbana.
Efter några veckor fick jag följa med till Svängbågen där vi skrinnande ordentligt runt sjön.

Sedan gick vi olika idrottsvägar men träffades återigen på 80-och 90-talet på olika ledarträffar inom idrotten i staden.

undefined
Kalle Ydremo besökte utställningen Mästarstaden på Norrköpings Stadsmuseum under augusti 2023.

Kalle var behjälplig som vanligt när Idrottsskolan Norcopiaden startade i slutet på 90-talet inom Norrköpings Idrottsförbund där jag var engagerad.

Kalle berättade sedan under många av våra träffar de kommande 25 åren om hans bravader från idrotten och det står helt klart att Kalle var en av stadens vassaste idrottsatleter.

Kalle Ydremo startade sin idottskarriär som den unge grabben Kalle Karlsson efter krigsåren uppe i Eneby och Pryssgården, tillsammans med Allan Karlsson och John Wickström firade de snart stora triumfer var de än cyklade i landet, det blev även hastighetsåkning på skridskor.

undefined
John Wickström och Kalle Ydremo (närmast kameran) någon gång på 1940-talet.

Kalle vann de ädlaste medaljerna både på Svenska och Nordiska Mästerskap och representerade Sverige som landslagsman både i cykel och skridskor.

I december 1947 så reste OS-kandidaterna Kalle Karlsson och John Wickström över julen till Lillehammer för att träna under en månad med de bästa norrmännen. Både Expressen och Aftonbladet skrev, ”Kors i taket två snabbskrinnare från Antilopen ska göra något så ovanligt som att ligga i Norge för en månads träning”.

Kalle och hans vänner dominerade stort både på cykel och skridskor främst i Östergötland men även i hela landet. På skridskor vann Kalle både i Tammerfors och i Lillehammer på 5000 meter och Kalle Karlsson var ett stående namn på sportsidorna enda fram till slutet av 1952.


Helt plötsligt dök en Karl Erik Ydremo upp i resultatlistorna, möjligt var att Kalle hade planerat detta så det var klart till förlovningen med Gunvor Engman den 15 mars 1953.


Efter förlovningen så blev unga Kalle Ydremo uttagen att representera Sverige i Route de France som pågick under tolv dagar, ett riktigt kraftprov har Kalle berättat. Idag heter det Tour de France. Tidigare hade de kört sexdagas i Sverige några gånger och hela staden bildade häck när Kalle gick i mål på Norrköpings etapp.


Idrotten fortsatte för fullt men Kalle hann med att fria till Gunvor och bröllopet stod på Påskafton 1954 i Östra Eneby Kyrka.

undefined
Idolbild på Karl-Erik Ydremo som cykelförbundet hade på sina cyklister på 50-talet.

Kalle var som bäst tränad 1955 då han vann en tävling i Danmark efter en utbrytning efter 200 danska mil i benen. Han slutade på högsta elitnivå under 1957 trots detta blev han DM-mästare i skridskor lätt ännu en gång både på 1500 och 5000 meter.

Sedan blev Kalle Ydremo egen åkare på Alltransport där han körde grus, asfalt och tankbil fram till pensioneringen som han tog tidigt vid 61 års ålder.

Vi är många som minns Kalle även som ledare i NT:s motionskola som startade på 70-talet där han även körde motionspass inne på fängelset. Inte nog med detta utan Kalle var också ledare vid NT:s fjällresor i Vemdalen under 25 år, där vandrade Kalle i täten upp på fjället med kära fru Lillan som gick sist i kön och såg till att alla kom med upp mot nya höjder.


Mitt minne är inte lika bra men jag tror att det var precis i början av 80-talet som Glan runt återstartade och Kalle som vunnit loppet på 50-talet var givetvis med i arrangörstaben.

undefined
Kalle Ydremo.

Kalle hade även stort samhällsengagemang utanför idrotten och deltog i möten bara för några år sedan då nya byggplaner för Lindö diskuterades. Kalle som under många år bodde på Travbanevägen gav även bort sin stora gran framför huset så den fick bli kommungran för cirka 25 år sedan, jag tror Kalles och Lillans gran hamnade på S.t Persgatan mellan Spiralens varuhus.

Vi är många idrottsvänner som kommer sakna den alltid glada Kalle Ydremo.

En idrottsvän sa följande till mig för några dagar sedan:
”Varje gång jag mötte den gode Kalle var det precis som om man var den bästa person han träffat. Att ständigt känna sig omtyckt i hans sällskap var en smått unik egenskap, som jag är glad över och tar med mig i mitt egna minnesvalv”

Dessa fantastiska ord är vi många som skriver under på och tar med oss, det är så vi alla kommer minnas Kalle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!