Hans var en mycket speciell människa

Hans Svallin, 1929-2022

Hans Svallin i sin bostad på Plankgatan i Norrköping julen 2021.

Hans Svallin i sin bostad på Plankgatan i Norrköping julen 2021.

Foto: Weine Svahlin

Minnesord2022-12-16 08:00

”Skjut inte upp någonting, du ångrar dig”
Orden kom från en man som jag aldrig glömmer, Hans Svallin, en vän som jag haft förmånen att få prata med varje vecka de senaste tio åren. Nu har hans kloka röst tystnat.

Hans Svallin föddes den 23 december 1929 i norra Svaldre, i Lerbäcks socken. Han gick sex år i Gålsjö skola och var en mycket vetgirig människa. Hans hade ett fantastiskt minne och allmänkunskap utöver det vanliga. Om man ville ha reda på något om Egyptens pyramider talade han om det. Hans kunde deklamera ur Odyssén och rabbla latinska namn på träd och växter.

Han gjorde sin värnplikt vid Kustartilleriet och var senare i livet även ställföreträdande hemvärnschef i Kvillinge hemvärn. Efter studentexamen och utbildning på Gammelkroppa skogsskola blev han handplockad som skogvaktare till Skönnarbo distrikt vid Skyllbergs bruk. Då bodde Hans tillsammans med sin älskade Elvy på Eklunda gård. De gifte sig den 6/7 1957 i Hällestads kyrka, med två av Hans brorsbarn, Weine och Solweig, som brudnäbbar. 1966 fick Hans ett nytt arbete, då som stiftsskogvaktare under Linköpings stift. Han hade även ett betydande ansvar för skogsbruket i Gustavianska stiftelsen. Hans och Elvy bodde under denna tid på Skärlöta gård, där de kom att bo ända tills Elvys sjukdom gjorde att de fick flytta till en lägenhet i Norrköping.

Den 14/12 1967 fick paret en efterlängtad son vid namn Stefan. I 20 år fick de ha varandra, tills sonen under sin värnplikt plötsligt avled. ”En riktig käftsmäll, att mista sitt barn, sa Hans”.

Hans var en mycket speciell människa med en fantastiskt stor bekantskapskrets vilket inkluderade både hög som låg. Som ung pojke var Hans bland annat bollkalle i tennis åt kung Gustav V. Under ungdomen umgicks Hans mycket med sin kamrat i grannbyn, Bo Gäfvert, vilken senare blev en dragspelsvirtuos. Bo och Hans vänskap kom att vara hela livet. Hans var också mycket musikalisk och kunde bland annat traktera fiol och spelade ibland med Hugo Hellström.

Den begåvade och mångsidige Hans var även en snickarkunnig man som tillverkat både skåp och moraklocka. Han var även jägaren som skjutit över 100 älgar. ”Du föds gråtande till världen och omgivningen ler. Lev ditt liv så att du ler när du dör och omgivningen gråter. ” Så löd ett av Hans många talesätt. Sannerligen levde du ditt liv så, nu får du återigen vara tillsammans med din Elvy och din Stefan.

Torbjörn Andersson, en av hundratals bekanta som med saknad och respekt tackar för en fin vänskap.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!