Bertil Lexungs flygintresse grundlades i barndomen

Bertil Lexung, 1933-2024

Minnesord2024-06-21 11:00

Bertil Lexung har efter en längre tids sjukdom avlidit i en ålder av 91 år.

Bertil hade ett genuint flygintresse grundlagt från barnsben genom sin uppväxt på en gård inom det nuvarande flygplatsområdet.

Han började sin flygarbana med att som 17-åring ta segelflygdiplom och några år senare motorflygcertifikat genom ett stipendium från arbetsgivaren Saab. Under den här tiden bildade han också familj med hustrun Britt-Marie och dottern Susan.

Han hade då ett antal år arbetat vid Saab Helikopter i Norrköping och därefter vid flygplanproduktionen i Linköping. 

Så småningom fick han den ansvarsfulla befattningen som kontrollant vid slutproduktionen av Saab 340 och 2000 vilken han innehade fram till sin pension.

Vid sidan av yrkesverksamheten så var Bertil mycket engagerad med renovering och underhåll av gamla flygplan främst genom Föreningen Veteranflyg i Norrköping där hans yrkeskunnande var ovärderligt.

Efter pensioneringen var han även med om renoveringen av Saabs första egna flygplan, Saab B17 från tiden av andra världskriget. Med det flygplanet följde han med som färdmekaniker på många flyguppvisningar i hela Skandinavien och även ut i Europa.

När Bertil nu lämnat oss så lämnar han också många minnen och intryck av en gentleman vilken, som den kontrollant han var, också såg till att allt var i ordning och fungerade. Vi saknar vår vän och kamrat och allt gott han gjort för vår förening.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!