Arne sökte hellre lösningar än konfrontation

Arne Jonsson, 1936-2023

Arne Jonsson

Arne Jonsson

Foto: Privat

Minnesord2023-05-21 07:00

Centerpolitikern och tidigare kommunalrådet Arne Jonsson, Norrköping har lämnat oss. Arne Jonsson hade under större delen av sitt liv en mängd förtroendeuppdrag för Centerpartiet både på lokal, regional och nationell nivå. 

Arne föddes 1936 och växte upp på gården Örestad i Dagsbergs socken tillsammans med föräldrar och fyra yngre bröder. Redan i ungdomsåren blev Arne intresserad av samhällsfrågor och blev då också medlem i Svenska landsbygdens ungdomsförbund SLU, nuvarande CUF. 

Arne ville studera, 1956 tog han studentexamen på Latin i Norrköping och därefter påbörjade han högre studier på Uppsala Universitetet där han tog en examen såsom politisk magister. Att ungdomar från lantbrukarhem genomgick universitetsstudier var väldigt ovanligt i slutet på 50-talet. Arne tillhörde därför de fåtal inom Centerpartiet som hade en akademisk utbildning på den tiden. Under studietiden växte det politiska intresset ytterligare och han engagerade sig då i Centerpartiets studentförbund. Under den här tiden träffade Arne sin blivande hustru Birgitta och de bodde kvar i Uppsala under några år och fick då också barnen Ulf och Eva. 

Efter studierna pendlade Arne till Stockholm där han jobbade som tjänsteman både inom LRF, inom Stockholms skoldirektion och på utrikesdepartementet som utredare. 1969 flyttade familjen till Norrköping och Arne fick då en tjänst på Norrköpings skolkontor.

Arne började nu att engagera sig i kommunpolitiken. Han kom in i kommunfullmäktige 1971 då den  stora kommunsammanslagningen genomfördes. Det var en turbulent tid där den nya kommunen skulle försöka hitta sin struktur och Vikbolandet kom inte med förrän 1973. Arne blev tidigt Centerpartiets gruppledare och under den här tiden hade Centerpartiet också stora framgångar och var det största borgerliga partiet i kommunfullmäktige.

Arne Jonsson var Centerpartiets gruppledare i Norrköping under 28 år. När han slutade 1998 hade han haft en mängd förtroendeuppdrag i styrelser, nämnder och bolag.  Han var oppositionsråd men också kommunalråd under de borgerliga åren 1991-1994. Han var ordförande i dåvarande Humanistiska nämnden och ansvarade då för skolfrågor såsom skolkommunalråd. Han hade också ett stort musikintresse och var under många år ledamot i Symfoniorkesterns styrelse och även dess ordförande under en period.

På det regionala och nationella planet var Arne engagerad i Kommunförbundet, nuvarande Sveriges kommuner och regioner, SKR. På 80- och 90-talen var Arne Centerpartiets gruppledare i Kommunförbundet och dess vice ordförande i riksförbundsstyrelsen under 8 år. Arne företrädde också Kommunförbundet vid olika internationella uppdrag. Bland annat var han ledamot i Internationella Kommunförbundets Europasektion.

Arnes politiska gärning var lång och under en tid där Norrköping stod för många utmaningar och stora förändringar. Arne var konstruktiv i sitt sätt och sökte hellre lösningar än konfrontation. Han mötte därför stor respekt vilket gav stora möjligheter till påverkan trots att han under de flesta åren jobbade i opposition. Arne Jonsson var en mycket omtyckt och respekterad person inte bara inom det egna partiet utan även bland övriga. In i det sista var han nyfiken och intresserad på vad som hände i partiet och den lokala kommunpolitiken. Han deltog nyligen på ett internt möte för att få träffa vår nya partiledare vilket han uppskattade mycket.  Saknaden efter Arne kommer att vara stor men vi är många som är tacksamma för all den tid och engagemang han har lagt för vårt parti och för vår kommun. Våra tankar går nu till hustrun Birgitta samt barnen Ulf och Eva med familjer.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!