Liv lever sin dröm i London

London. Musikstaden som många artister drömmer om. 21-åriga Liv Barath behöver inte drömma, hon är redan där sedan tre år tillbaka.

25 augusti 2017 08:00

– Men det finns ingen glamour i att vara där. Det finns bara så många fler möjligheter, säger hon när vi träffas på ett kafé i hemstaden Linköping.

I juni avslutade hon en treårig utbildning vid LCCM, London College of Creative Media, en högskola för grundexamina i bland annat musik. Nu har hon varit hemma en vecka på sommarlov, för att träffa familj och kompisar. Men det finns också lite stress i att vara från London.

– Det är bra att ladda om batterierna, men jag vill inte gärna lämna London och riskera missa något jobb, då jobbmöjligheter kan komma plötsligt. Det gäller att vara på hugget. Jag hoppas att det blir mindre stressigt om ett par år när jag har en mer stabil karriär.

Den karriären innehåller ingen dröm om att bli popstjärna, eller känd överhuvud taget. Jo bland andra artister, som kanske i sin tur är kända.

– En av mina passioner är att sjunga för andra. Jag vill jobba som musiker, som frilanssångerska och en dag möjligtvis bli så erkänd att andra artister och producenter ringer efter mig när de behöver en sångerska. Jag kan få kommentarer som att "ska du bara vara bakgrundssångerska, du kan så mycket mer". För instrumentalister kan en karriärs höjdpunkt vara att spela bakom en erkänd artist. Det är exakt samma sak för "backup singers" . Att vara soloartist, eller "känd" händer inte ur tomma intet. Det krävs otroligt driv för att bli en egen artist. Dessutom måste man ha en image, material, ett team och så vidare. Just nu är det något jag varken kan eller vill.

– Jag vill inte bli popstjärna, jag vill jobba som musiker, få en seriös och stabil karriär som jag kan vara stolt över.

Det är tre steg i livet som fört Liv Barath till den plats i livet hon har nu.

– Det är Folkungaskolans musikklass i Linköping som jag började på när jag var tio år och De Geergymnasiet i Norrköping. Jag hade inte varit i London utan dem.

LCCM har sedan gett henne den trygghet och det självförtroende som behövs för att slå sig fram i Londons stentuffa musikindustri. De två första åren bestod av en "performance degree", hur man uppträder på scen samt en teoretisk utbildning.

– Jag kunde ha fortsatt där, men ville ha en större utmaning så jag sökte "musical directing", hur man arrangerar och skriver musik. Det har gått väldigt bra, så jag är glad att jag bestämde mig för att chansa lite.

Hon säger det inte själv men vi vet att Liv gick ut med tredje bästa betyg. Hon ler när hon förstår att pappa har skvallrat.

En stor del av hennes liv i London just nu är att sjunga i kören London Contemporary Voices, av Storbritanniens ledande moderna körer, som har arbetat med 13 Grammynominerade artister och haft föreställningar på bland annat Royal Albert Hall (enligt deras egen hemsida).

– Det är en stor kör med 100 personer engagerade. Det är hög standard på sångarna och på jobben man får, säger Liv.

Via en länk i faktarutan kan ni lyssna på och se kören framträda live på Union Chapel i år. I början på filmen syns Liv Barath i närbild en kort stund.

Via en annan länk kan ni höra Liv Barath sjunga ett av sina egna arrangemang, See The Sun, ett resultat av sista årets utbildning.

Utöver kören är hon också med i ett par band som bakgrundssångerska.

– Musik är mitt liv och det är inget sju till femjobb. Det är konstant övning, konstant utveckling och konstant strävan efter nästa genombrott, säger Liv Barath.

Liv Barath

Född: 1995 i Stockholm, men uppvuxen i Linköping.

Bor: I lägenhet i South East London.

Yrke: Sångerska i London.

Familj: Mamma, pappa och syster.

Intressen: Musik, politik, natur och miljö och naturmedicin.

Länkar: youtube.com/watch?v=mfqG-VJmNhs och soundcloud.com/liv-barath

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!