"Tjejnyåret" är här – och vi är kåtare än någonsin

Ny frisyr, ny livslust och nyfunnen kärlek. Den viktigaste tiden i tjejvärlden är äntligen här, nämligen – "tjejnyåret".

"För mig handlar det om att romantisera en annars jävligt deppig årstid", skriver Malin Johansson.

"För mig handlar det om att romantisera en annars jävligt deppig årstid", skriver Malin Johansson.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Krönika2024-10-12 20:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag kan se framför mig hur alla ni killar läser det här och tänker: Vad fan är ett "tjejnyår"? 

Och jag tycker nästan lite synd om er. Män är alldeles för tråkiga och enkla varelser för att investera i sig själva, och dessutom att tillägna en hel årstid till det.

Killar lever fortfarande för att det nya året inträffar på årets sista dag. Och varför skulle de spendera en hel höst på något som de kan spendera endast en dag på?

Lite som:

Varför skulle jag packa ner fler än tre kalsonger när jag bara ska vara bortrest en vecka?

Varför är det jag som ska städa när det inte är jag som stör mig på att det är stökigt?

Golfrundan tar bara åtta timmar, vad är det som är fel med det?

Tjejer är lite av en annan uppfattning och kommer alltid att ligga i framkant när det kommer till mognad och självinsikt.

Så.

Vad går egentligen tjejnyåret ut på?

Bloggaren Sandra Beijer har blivit lite av ett ansikte utåt för högtiden inom tjejvärlden. Hon beskriver det som en nystart, en tid för reflektion, drömmar, nya vanor, att stanna upp och fundera kring vem man vill vara som person.

Hela hösten andas nystart och ger en tid till att reflektera kring hur framtiden ska se ut. Det låter seriöst men egentligen handlar det om att boka tid hos frisören, göra slut med sin sommarfling, tända ljus, dricka chai latte, köpa mysiga filtar och kolla romantiska komedier.

Flera tjejer tenderar även att dejta mer då vår lust höjs. Eller ja. För att ni killar som läser detta ska förstå: Vi blir kåtare.

Och det är väl endast det ni kommer att ta med er från den här krönikan.

Till er tjejer som fortfarande läser det här: Jag ska vara ärlig. Till en början var jag skeptisk till fenomenet "tjejnyår". Min tanke då var: Har inte vi kvinnor tillräckligt att förhålla oss till? Ska vi nu tvingas till att andas mysiga, höstiga och sexiga? Ska vi nu ha en besatthet kring hur vi uppfattas som människor?

Nej, jag vill vända på det.

För mig handlar det inte om hur jag uppfattas i betraktarens ögon. Inte heller om att jag måste förändra mitt utseende och göra revolutionära upptäckter i mitt inre.

För mig handlar det om att romantisera en annars jävligt deppig årstid. Om jag kan bota lite höstdepression med en chai latte, varma filtar, tända ljus, ett frisörbesök och ett glas rödvin.

Då är jag först i kön.