"Se inte på kärlek som en investering eller ett livskontrakt"

"Jag drömmer om en relation men är lite rädd för att få mitt hjärta krossat. Hur vågar man tro på att kärleken håller när man enbart bevittnat en rad misslyckade relationer i sin närhet?" Den här veckan svarar Alexandra Rejsmar på läsarens fråga!

Alexandra Rejsmar skriver krönikor om sex och relationer.

Alexandra Rejsmar skriver krönikor om sex och relationer.

Foto: Joakim Blomqvist

Krönika2024-05-10 17:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Visst är det härligt med kärlek och visst är det fint att människan alltid tycks komma tillbaka efter mer, även efter hjärtekross. Jag tror att hjärtat är lite som ett ben – att det blir starkare när sprickan läkt. Det måste bara få tid.

Det finns aldrig några garantier för att en relation ska hålla livet ut, statistiken ligger oss tyvärr i fatet. En relation som tar slut behöver nödvändigtvis inte ha varit misslyckad, förmodligen fanns det en tid när kärleken spirade. Det räcker nästan för att kalla det en lyckad relation, sedan passerar en del relationer sitt bäst-före-datum och slutar olyckligt. 

Det jag vill säga med det är att du kommer få enorm huvudvärk av att hela tiden vara i framtiden. Det är bra att ha ambitioner och visioner, men faktum är att kärlek är bäst här och nu. Ibland är kärlek ett marathon, i andra fall ett sprintlopp och inget av det behöver vara bättre.

Det finns ett skämt från Italien om en fattig man som går till kyrkan varje dag. Han knäböjer framför en staty av ett stort helgon:“Kära helgon, Snälla, snälla, snälla välsigna mig, låt mig vinna lotteriet”. Mannen upprepar detta varje dag, i flera månader, tills statyn en dag vaknar till liv. Helgonet tittar ner på mannen som bönar och säger trött: "Min son, snälla, snälla, snälla… Köp en biljett”.

Jag tänker ofta på det skämtet och tycker att du ska göra det med. Du kommer helt enkelt aldrig kunna hitta en relation om du inte köper din biljett till kärlekslotteriet. En del kommer att vara nitlotter, men det behöver inte vara synonymt med misslyckande. Även relationer som tar slut, eller kanske inte ens tar fart, kommer lära dig något och ge dig mer erfarenhet och visdom in i nästa. 

Låt hjärnan få vila lite och sätt hjärtat i arbete en stund. Det är starkt och byggt för att dunka i 100 år, det kommer att klara av en törn även om det ibland känns som att hjärtesorg ska ta kål på en. Se inte på kärlek som en investering eller ett livskontrakt. Kärlek ska inte kosta dig något, på så sätt har du inget att förlora om det skulle ta slut. Spara det i minnet och se på det som ett fotoalbum du kan bläddra i med värme i framtiden. Var här och nu, känns det bra så är det bra.

När den rätta dyker upp säger hjärtat till – och då får huvudet säga vad det vill!

Mejla gärna mig på rejsmar.alexandra@gmail.com!