"Det gäller att ha lite blick för det"

Hösten är en tid för njutning i trädgården – inte minst kontrasterna av alla bladverk. Där har Anette och Sören sina personliga favoriter: kinesisk sekvoja, lönn, kastanj och den amerikanska eken – som de drivit upp själva efter ollon från en tysk rastplats.

Sören och Anette Malmsten under päronträdet – som gett en massa frukter det här året. Annars har det varit lite si och så med det.

Sören och Anette Malmsten under päronträdet – som gett en massa frukter det här året. Annars har det varit lite si och så med det.

Foto: Peter Ericsson

Kimstad2021-09-12 14:00

Anette och Sören Malmstens trädgård är ett bevis på vad det går att skapa – trots en ganska liten yta att hålla till på.

– Det gäller att ha lite blick för det, att få det lummigt utan att det blir för trångt. Och att hitta rätt mix i de olika rabatterna, den delen är det nog mest jag som har gjort, ler Anette.

undefined
Det går inte att ta miste på att hösten kommit på allvar. Växthuset ska snart få ta emot alla krukor.

– Vi vill ha många träd och buskar – både för att vi tycker om det och för alla fördelar med att bidra till skugga åt växter och få till ett annat klimat. Men det gäller förstås att de inte breder ut sig för mycket, menar Sören.

När familjen flyttade till huset 1984 bestod trädgården mest av en gräsmatta med olika sorters fruktträd, samt en förfallen uteplats.

– Då hade vi fullt upp med våra tre barn och våra jobb, så det dröjde ända tills 2000 innan vi började med att bygga växthuset och det tog fart med planteringarna, berättar Anette.

– Från början var jag mer intresserad av att odla grönsaker, bär och frukter – fast min fru har lyckats föra över sin stora hobby till mig, skrattar Sören.

undefined
Till vänster om uterummet växer ett päronträd och ovanför taket syns en bok. Till höger om det välanvända uterummet sträcker sig en ormhassel.

Något som är utmärkande är att rabatterna är kurviga, med få räta linjer för att få det så levande som möjligt – samt att de är samlare av ovanliga växter och vill ha en stor blandning.

– Sedan vi gick med i Trädgårdsamatörerna har vårt intresse blivit allt större. Vi har gjort gemensamma resor både inom Sverige och utomlands för att besöka plantskolor och trädgårdar. Där finns chansen att köpa blommor, växter och buskar som är sällsynta, tillägger Anette.

Bland de mest ovanliga märks exempelvis en polkagrisrandig kobrakalla, korstörne, en tricolore-bok, sibirisk jams och dubbel liljekonvalj, rosa liljekonvalj och en liljekonvalj med randiga blad.

De har också hittat bland annat kinesisk sekvoja (gulbarrig) och ginko biloba – två forntidsträd som härstammar från dinosauriernas tid.

undefined
På framsidan växer till vänster en smällspirea med härligt röda blad, en amerikansk hästkastanj med gula blad i mitten och ett silverarv längst ned.

– Kinesisk sekvoja fanns växande i Kina på 40-talet och vi fick tag i det här exemplaret på en plantskola i Dalsland, medan ginko biloba fanns på en plantskola i Nyköping.

Just kinesisk sekvoja är en favorit för dem under hösten, med bladverkens härliga färger – liksom även deras lönnar och kastanjeträd.

Dessutom känner makarna lite extra för sin amerikanska ek.

– Jag plockade med mig två ollon som jag hittade på en rastplats under en resa i Tyskland för tiotalet år sedan. De planterades när vi kom hem och nu är trädet omkring sex meter högt, ler Sören.

Under den här årstiden består arbetet framför allt av att plantera om, dela och kruka växter. '

undefined
Stenpartiet mot grannarna består av taklökar och nejlikor. Till höger ett äppleträd, som brukar ge bra avkastning.

– Vi sätter även lökar inför våren – mest tulpaner, samt räfsar löv och lägger de i rabatter som ett skydd för vintern. Inte minst vid rhododendron och azaleor, som ju vill ha en sur jord, säger Anette.

– Sedan har vi en del växter som är på gränsen till att vara härdiga här, det kan räcka med att lägga över löv för att de ska överleva vintern. Andra plockar vi in i växthuset. Där täcker vi med frigolit på golvet, samt plastar in växterna med bubbelplast, fortsätter Sören.

Pelargonerna tas in och upp till husets övervåning i ett rum som de stänger av värmen i och bara har mellan 12 och 14 grader.

undefined
Gissa vad det här är? Jo, sparris, som har fått en gulaktig färg. De vilar inför nästa säsong, som inleds i maj och pågår fram till midsommartid.

– Vi lägger även höstgödning utan kväve i rabatterna, berättar paret.

Och lite hjälp med skitjobbet får de också. Deras hund Elsa brukar nämligen bajsa just på de olika jordarna.

Anette och Sören Malmsten

Bor: I hus i Kimstad, byggt 1971.

Jobbar som: Båda är pensionärer.

Tomtens yta: Cirka 550 kvadratmeter.

Anlades: Från 2000 och framåt.

Odlingszon: 2 på större delen av tomten, men 1 vid vissa platser.

Anettes och Sörens hösttips

* Dela plantor på hösten och plantera om dem inför våren.

* Täck över rabatter med löv – framför allt rhododendron, azalea och magnolia eftersom de inte gillar kväve. Dels isolerar löven under vintern, sedan bryts de ned.

* Plantera lökarna inför våren innan tjälen slår till. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!