"Jag kommunicerar med de döda"

NT möter mediumet Mariana Larsson Sjöberg från ”Det okända” för att prata om spiritualitet, livsåskådning och andeutdrivning.

16 oktober 2017 11:35

Så länge Mariana kan minnas har hon kunnat se döda människor som ännu inte lämnat jordelivet. Det har inte alltid varit helt lätt för hennes omgivning att acceptera.

– Mamma och pappa hade svårt för det. Och jag hade det väldigt tufft i skolan, vissa trodde att jag var schizofren.

Mariana har alltid trott på Gud och när hon var ­liten brukade hon smita i väg till Frälsningsarmén för att söka svar på livets stora frågor. Det var inte populärt hos hennes ateistiska föräldrar. När hon sedan fyllde 16 fann hon föreningen ”Spiritualisterna”.

– Där träffade jag andra människor som var som jag. De var läkare, lärare och kassa­biträden. Och alla förenades vi via spiritualiteten. Det var en stor upplevelse för mig.

Mariana fortsatte sedan på den spirituella banan och läste en sexårig medial distansutbildning, och vid 22 års ålder började hon arbeta som medium. För en utomstående är hennes vardag inte helt lätt att greppa.

Kan du beskriva hur ditt arbete fungerar?

– För mig handlar det om att sänka medvetandet. Jag går in i det läge som man är i precis innan man somnar, det öppnar sinnena tycker jag.

Och vad händer när du öppnar sinnena?

– Jag kan se och kommunicera med döda människor som har blivit kvar på jorden. Men jag ser dem lite mer endimensionellt, levande människor är i 3D.

Mariana berättar att hennes arbetsdagar består av att driva ut andar till andra sidan.

– Det är främst själar som inte har greppat att de är döda. De som jag oftast träffar är andar som trodde att det skulle ta slut efter döden.

Hon berättar att hon för en dialog med andarna och att det för henne är som att prata med en levande person. Man kan få ta del av hennes arbete i TV4:s program ”Det okända”, där Maria är ett av medierna som hjälper människor att ”rensa” sina hem. Än så länge har hon spelat in en säsong, och hon berättar att hon inte var speciellt brydd av kamerorna – fokuset låg på att hjälpa familjerna.

– Mitt arbete handlar egentligen alltid om att hjälpa människor att få en bättre tillvaro.

För att få mer tyngd i sitt arbete avlade hon för ett antal år sedan en examen i jungiansk samtalsterapi, där man fokuserar på människans helhet med både kropp och själ. Hon hjälper människor som är rädda och som upp­lever att de är hemsökta, men hon berättar samtidigt att det är ett arbete som vem som helst kan utföra.

– Egentligen är det bara att säga till andarna: ”Gå här­ifrån”. Nyckeln är att du måste mena det. Du kan inte vilja ta bort andarna på torsdag, men egentligen vilja ha tillbaka dem till lördag när det är fest och du tycker att det är lite coolt.

Mariana berättar om ett av sina starkaste minnen. Hon var hemma hos en familj som hade problem med andar i sitt badrum.

Schampoflaskor och handdukar flög i rummet. Mariana satte sig på toalettstolen och fick kontakt med en aggressiv kvinna, det var som i en skräckfilm. Kvinnan berättade för Mariana att hon omkommit i badrummet och att hon kände sig hotad av alla som vistades där. Efter en tids kamp fick Mariana till slut kvinnan att passera till andra sidan.

– Då hade jag blåmärken över hela kroppen och jag kände mig helt slut. Några veckor senare fick vi även bekräftat att uppgifterna stämde och att det var en kvinna som hade omkommit i badrummet.

Mariana möter många skeptiker, men berättar samtidigt att det blir mindre och mindre tabulagt att vara medium.

– När jag skulle vara med i ”Det okända” sa de till mig att jag skulle förbereda mig på mycket hat. Men jag har faktiskt bara fått ett enda negativt mejl.

Kan du förstå skep­tikerna?

– Alla får tro på vad de vill. Min son, som är doktor i ­molykulärbiokemi, har en annan syn och det är ju såklart helt okej. Jag förstår att det är en svår sak för många att greppa, och det kan nog se ut som att jag står och pratar ut i tomma luften.

Har du någonsin fångat andlig aktivitet på film?

– Nej, det har jag inte, men det finns säkert andra som har gjort det. Men för mig är det inte viktigt, jag försöker inte övertala någon, jag tror det jag tror och det räcker för mig.

Mariana berättar att hon inte kan tillskriva sig någon religion, men hon tror på reinkarnation, karma och på ett liv efter döden. Hon menar att andarna som hon har kontakt med ännu inte har tagit sig till nästa parallella dimension.

– Jag tror att man hamnar i en annan dimension innan man kommer tillbaka till jorden för sitt nästa liv. Hur länge man stannar i den dimensionen beror på varje ­individ och hur ivrig man är att komma tillbaka till jorden.

Vad tror du det är som avgör vad man återföds till?

– Jag tror att det beror på vad man behöver lära sig. Om du har varit rik och inte delat med dig behöver du kanske lära dig att göra det i nästa liv.

Men hon tror inte på straff, utan snarare att nästa liv är en chans att ompröva sina beslut.

Marianas liv kretsar kring hennes spiritualitet, och hon är inte rädd för att dö. Men just nu lever hon det här livet, och hon är inte beredd att lämna det än. I det lilla faluröda huset i Ödeshög tillbringar hon sina dagar med maken Tommy som har ett högst, som Mariana uttrycker det, ”jordligt” jobb som vaktmästare, och sina fyra australiensiska terrier, fem katter och två hästar. Hon har sju barn som alla har uppmuntrats att vara precis som de är. Ingen har gått i sin mammas fotspår, men Mariana tror att de använder sin spiritualitet på andra sätt.

– Kanske genom kontakten till djur eller genom en stark magkänsla.

Hon tror på frihet och att ge alla utrymme att välja. Det är anledning till att hon inte spår.

– Jag tror inte att man ska spå någons framtid. Tid är relativt och man kan inte säkert säga hur någonting kommer att bli i framtiden. Och jag tror dessutom att du kommer att begränsas om någon berättar hur allting kommer att bli.

Om det nu finns ett liv efter detta, hur hoppas du att ditt kommer att bli?

– Jag hoppas på ett lugnt och händelselöst liv. Men så kommer det antagligen inte att bli.

Porträtt

Mariana Larsson Sjöberg

Ålder: 61 år.

Kommer från: Norrköping.

Bor i: Ödeshög.

Gör: Arbetar som medium och medverkar i ”Det okända” på TV4.

Familj: Maken Tommy, barnen Jimmy, Lena, Ylva, Simon, Rasmus, Emma och Hanna. Och fyra australiensiska terrier, fem katter och två hästar.

Tycker om: Att vara hemma, träffa familjen och att läsa.

Favoritbok: ”Varje år sedan jag var elva har jag läst om Narniaböckerna. De har alltid varit en väldig tröst för mig.”z

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sofia Hårdänge

Ämnen du kan följa