Sven fyller i dag men firar i morgon

En av Norrköpings Tidningars stora profiler går i pension. Sven Mårdh fyller dessutom 60 år i dag men fokuserar hellre på morgondagens namnsdag.

Sven Mårdh har precis slutat på NT och fyller 60 år idag. Intervjun handlar dock mest om att han har namnsdag i morgon.

Sven Mårdh har precis slutat på NT och fyller 60 år idag. Intervjun handlar dock mest om att han har namnsdag i morgon.

Foto: Gunnar Hagberg

Familj2019-12-04 09:00

Först var det tänkt som en avskedsintervju efter yrkeskarriären. Det hanns inte med. En födelsedagsintervju då? Nja, Sven Mårdh brukar inte göra särskilt stort väsen av sina födelsedagar. Inte ens när han, som nu, fyller 60 år. Däremot är namnsdagarna någonting alldeles speciellt i Svens värld. I morgon, torsdag, har Sven namnsdag. Se där, där har vi det, intervjun kan genomföras.

Vi träffas på stadsbiblioteket. Man kan fråga sig varför?

– Jodå, säger Sven Mårdh.

– Jag går en skrivarcirkel här. För att få igång ett eget skrivande. Jag har tre–fyra romaner i huvudet som jag gärna skulle vilja få ur mig. Skrivarcirkeln är jättebra. Och intensiv. Man får verkligen träna upp sitt skrivande. Jag försöker bryta upp ur gamla gängor och bli mer fri i mitt skrivande. Spännande att se var det hela tar vägen.

I höstas rundade Sven Mårdh av sin yrkeskarriär på NT. En lång sådan. Han blev fast anställd 1978 och är, på flera sätt, undertecknads allra längste arbetskamrat. Dels sett till åren tillsammans på firman, runt 40, och dels sett till det faktum att han mäter 196 cm i strumplästen. Man får se uppåt. Det sistnämnda torde förresten kunna räknas in som en avsevärd tillgång med tanke på Svens stora intresse för rymden och astronomi. Han kommer liksom något närmare det han fascineras av.

– Rymden är populär. Inte bara hos mig. Ibland ökar allmänhetens intresse. Som när det är månförmörkelse. En gång när det inträffade gick jag ut i trädgården för att titta. Det var fullt med folk i grannskapet som gjorde samma sak. Jag hörde hur de sa att de läst om den i tidningen.

Naturligtvis var det Sven Mårdhs "fel". Tack vare hans insatser har NT:s läsare alltid haft minutiös koll på minsta rörelse på himlavalvet och när han skrev sin första NT-artikel, 1980, handlade den givetvis om rymden, om Oxens stjärnbild. Än i dag skriver Sven Mårdh om rymden och bidrar till att Norrköpings astronomiska klubb, som han bildade, har tusentalet besökare på sin hemsida varje dag.

Men vi tar det hela från början.

– Jag har alltid älskat tidningar. Jag köpte Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning när jag var runt tio för att den var så snygg att titta på. Väldigt harmonisk typografiskt sett. Samtidigt gjorde jag min egen "Tomatbladet" och gav till släktingar. När vi skulle prya i åttan ville jag till NT. Helst till redaktionen. Men jag hamnade i sätteriet.

Sven Mårdh hann visa upp sin passion för yrket och erbjöds senare sommarjobb som typograf. Efter gymnasiet fick han förfrågan om fast tjänst.

– Ändå visste de att jag skulle göra militärtjänsten först. Naturligtvis tackade jag ja. Ibland funderar jag på vad som hade hänt om jag hade sagt nej i stället. Vad skulle jag ha gjort med mitt liv annars? Blivit astronom kanske?

Å andra sidan är vi rätt många, både läsare och arbetskamrater, som är glada över att Sven Mårdh tackade ja till NT. Hans insats som typograf, systemansvarig och redigerare på landets äldsta ännu utkommande dagstidning är lång och gedigen. Inte sällan gjorde han de snyggaste och mest uppseendeväckande förstasidorna, bilagorna och uppslagen. Layout-utmärkelserna tickade in med en påfallande regelbundenhet och NT:s etta från "9-11", som uppmärksammades internationellt, skapades av Sven Mårdh mitt under den pulserande nyhetskvällen.

– Den är jag väldigt nöjd med. Jag rensade bort allt annat från förstasidan och fokuserade på den mänskliga faktorn. Dragbilden visar hur New York-borna flyr från de fallande skyskraporna. Ett annat ettanminne, lite roligare, är när IFK tog guld 2015. Jag lyckades få igenom att vi hade Guldköpings Tidningar i tidningshuvet på förstasidan.

Nu då? Vad händer nu när den sista tidningssidan är ritad?

– Jag har andra trådar på gång. Skriva själv som sagt. Dessutom har jag blivit involverad i ett bokförlag där jag hjälper till med inlagor. Nästan som att redigera.

I dag, onsdag, fyller han som sagt 60 år. En parentes i jämförelse med morgondagens namnsdag, som Sven själv ser det.

– Nä, något stort 60-årsfirande blir det inte. Jag bjuder ut mina syskon på middag. Det blir sånt överflöd av presenter när någon fyller jämnt. Då känns Sven-dagen roligare att fira. Inte lika stort. Dessutom har jag redan beställt den nya Yes-plattan. Min present till mig själv.

Sven Mårdhs etta från "9-11" hänger fortfarande i NT:s korridorer.
Sven Mårdhs etta från "9-11" hänger fortfarande i NT:s korridorer.
Grattis

Sven Olof Mårdh

Född: Den 4 december 1959 i Norrköping.

Familj: Hustrun Ann-Charlotte Sandelin och sonen Hjalmar.

Intressen: Rymden, trädgården, rockgruppen Yes och tv-serien "Dr Who".

Firar: 60-årsdagen firas under måttliga former. Större fokus på torsdagen då Sven har namnsdag.

Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!