Martin spelar på Sveriges bästa kyrkorgel

Orgeln i Östra Husby kyrka är enligt Martin Riessen bäst i landet och anledningen till att han flyttade till Vikbolandet.

För att stämma orgeln i Östra Husby kyrka kräver att man via en stege tar sig in instrumentet.

För att stämma orgeln i Östra Husby kyrka kräver att man via en stege tar sig in instrumentet.

Foto: Niclas Sandberg

Familj2020-09-25 09:40

– De visste vad de tog hit, Husby-borna, när de anlitade Gustav Andersson. Han var Sveriges bästa orgelbyggare i början av 1800-talet. Att sätta sig och spela och mötas av klangerna från den här orgeln är ett privilegium, säger Martin Riessen som är kyrkomusiker i Östra Vikbolandets pastorat.

Orgeln byggdes 1826 och är Sveriges finaste i kategorin tidiga 1800-talsorglar menar Martin Riessen. Den är orginalskick och renoverad enligt gammal tradition, något som inte är vanligt i andra kyrkor. Bälgarna drivs visserligen av en elektrisk pump men kan också drivas med muskelkraft. 

– Det viktigaste för att en orgel ska låta bra är att den är i samklang med rummet. Det hade orgelbyggaren stor kunskap om. Skulle man sätta in den här orgeln i ett annat kyrkorum skulle det troligen låta sämre.

undefined
Martin Riessen vid sin favoritorgel i Östra Husby kyrka.

Det är också viktigt med ett gediget hantverk och Martin Riessen berättar att han fått besök av kollegor både från Tyskland och Polen som varit fascinerade över att få spela på ett så gammalt instrument i orginalskick.

– Själv hörde jag under många år talas om orgeln när jag gick på musikhögskolan i Stockholm.  Min lärare Ralph Gustafsson kom ifrån Vikbolandet. 

undefined
Kyrkorummet och orgeln i Östra Husby kyrka är i perfekt sammklang enligt Martin Riessen.

När det 2014 fanns en tjänst utlyst som kyrkomusiker i Östra Vikbolandets pastorat åkte han och provspelade orgeln.

– Jag blev störtförälskad. Det finns många moderna bra orglar i Stockholm men ingen med sådan klang som den här. Jag trodde aldrig jag skulle lämna Stockholm, men det kändes som en chans man bara får en gång i livet. Sen var det så lyckosamt att min fru Kristina fick jobb som församlingsassistent och det fanns en plats till vår son på Vikbolandsskolan.

undefined
Bälgen som ser till att det kommer luft till att piporna i orgeln.

Martin Riessen är uppväxt i en musikalisk familj i Vasastan i Stockholm. Pappa spelade trumpet och visor på gitarr och mamma spelade Chopin och andra klassiska kompositörer på pianot. Det första mötet med orgeln kom tidigt.

– Jag var fyra år när jag följde med mormor och morfar till kyrkan. Jag minns att jag tyckte kyrkan var stor och att orgeln dånade. Det gjorde något slags intryck på mig.

undefined
Martin Riessen tycker att orgelns alla klanger är ett eget musikaliskt kosmos.

Han började skolan i Adolf Fredriks musikklasser, tog pianolektioner och började så småningom spela orgel. Han berättar om när han var 14 år och fick följa med sin lärare och sköta de olika spakarna på orgeln under en konsert i Historiska museets barockhall.

– Den upplevelsen grep mig. Det var ett aha-ögonblick och jag förstod att det fanns otroligt många klanger i instrumentet och det var nog avgörande för mitt yrkesval.

Musikkarriären har sedan gått via olika utbildningar, tjänster och frilansuppdrag tills den hamnade vid drömorgeln på Vikbolandet.

undefined
För att stämma orgeln i Östra Husby kyrka kräver att man via en stege tar sig in instrumentet.

Efter vårens och sommarens pandemi-nedstängning har Martin Riessen tillsammans med körledaren Ann-Christin Hallgren precis dragit igång ett program som de kallar "nynnalång". Spelningarna arrangeras varje onsdag.

– Under corona-säkra former bjuder vi in till ett program i våra olika kyrkor där man kan sitta och lyssna eller nynna med till musik med hög igenkänningsfaktor.

undefined
Martin Riessens reportoar spänner över mer än 1000 år. Musik från 900-talet blandas med kompsitioner av Bach och andra kompositörer till marscher, visor och pop.

Martin Riessen spelar och Ann-Christine Hallgren sjunger. Kommer det fler besökare än 50 finns en kyrkogårdsvärd som tar hand om de som väntar utanför. Programmet tar 25 minuter och när det är klart börjar de om och spelar för de som inte fick plats.

– Vi cirkulerar i alla våra fem kyrkor på onsdagar klockan 19.00. Folk får gärna komma med tips på musik vi skulle kunna spela.

Orglarna i pastoratet

Orglarna i Östra Vikbolandets pastorat som Martin Riessen ansvarar för.

Östra Husby kyrkorgel byggd 1826 och är i ursprungligt skick.

Häradshammars kyrkorgel byggd 1821.

Jonsbergs kyrkorgel byggd 1961 (ersatte den ursprungliga 1700-tals orgeln efter att kyrkan brann 1959).

Östra Ny kyrkorgel byggd 1865 och är i ursprungligt skick.

Rönö kyrkorgel byggd 1855 och är i ursprungligt skick.

Samtliga orglar utom den i Jonsbergs kyrka räknas som historiska orglar. Alla fungerar bra och används regelbundet.

Karta: Östra Husby kyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!