Krögaren: "Jag lagar min mat på mitt sätt"

26 år har gått sen restaurangen startade i Norrköping, men Philip Chung har ingen önskan att förändra den. "Jag lagar min mat på mitt sätt."

Under åren har Philip Chung fått följa människor som återkommit till restaurangen.

Under åren har Philip Chung fått följa människor som återkommit till restaurangen.

Foto: Linn Koch-Emmery

Familj2020-08-07 20:00

Inne på Sukiyaki står akvariet kvar. Det var specifikt det min mamma frågade efter när jag berättade att jag skulle skriva om restaurangen. Det och i princip all annan inredning här inne har funnits med sedan starten 1994. Avsaknaden av bakgrundsmusik och det faktum att det inte gjorts några anpassningar för att platsa i tidens inredningsvurm gör att restaurangen utstrålar en tidlöshet som inte kan stylas fram, utan bara kan byggas över tid.

Japanska restauranger var i början av 90-talet relativt ovanliga i Sverige. Sushin hade ännu inte fått sitt kommersiella genomslag och när Sukiyakis ägare Philip Chung ser tillbaka minns han det som att de fick slänga mycket fisk. Med tiden har Norrköping omfamnat den japanska matkulturen och i dag räknas restaurangen vid Norrtullsrondellen som en av stadens klassiker. 

Philip har arbetat i restaurangbranschen hela sitt liv. Första gången var som tonåring i hemstaden Hong Kong. Han hade släktingar som jobbade på en restaurang i Stockholm och 1978 flyttade han dit och fick jobb. 

– När jag klev av planet på Arlanda var allt annorlunda.Tempot stack ut, det var lugnare här än i Hong Kong. 

Tiden som följde innebar en stor förändring. Trots att han ser många likheter mellan det svenska samhället och det han växte upp i var det en kulturkrock. 

– Jag fick lära mig hur samhället fungerade, det kändes viktigt att respektera den svenska kulturen och jag oroade mig ibland för att göra fel.

Hans morfar fick tips om en lokal i Norrköping. Under ett par år arbetade han på restaurangen Choy's Garden, sedan på en restaurang i Linköping och slutligen startade han upp Sukiyaki med kollegan Kit Chan. Sukiyaki betyder "att äta tillsammans" på japanska och familjär gemenskap har blivit något av restaurangens signum. Det finns många anekdoter.

– Jag minns en familj som kom in och firade sin dotters ettårsdag, de kom hit regelbundet under hennes uppväxt och sen kom hon själv in här som vuxen, jag kände igen henne. 

I hans vardag på restaurangen har han fått följa människor genom livet på håll.

– En höggravid kvinna var nära att föda i restaurangen. Det blev rätt dramatiskt. Hon kom tillbaka med barnet en tid senare, det var fint, säger han och skrattar lite.

Bakom bardisken har han fått bevittna första dejter som utvecklats till relationer och nya familjemedlemmar. Cirkeln både sluts och fortsätter på Sukiyaki. Det är svårt att säga var kunderna kommer ifrån, det finns en del stamkunder men andra verkar hittat hit mer slumpartat. 

Restauranglivet i stan frodas och nya ställen pockar på Norrköpingsbornas uppmärksamhet. Philip har ingen längtan efter att sticka ut eller anpassa sig, utan är nöjd med det Sukiyaki är. Men han märker att svenskarnas tålamod blivit sämre. Saker ska gå i allt snabbare tempo, kanske beror det på internet och en kultur där allt finns ett knapptryck bort, även mat.

– Jag struntar i det där. Jag lagar min mat på mitt sätt. När den är färdig är den färdig, säger han och ser sig omkring i den dovt upplysta restaurangen. 

Men branschen är kämpig och han vill inte att barnen går i samma fotspår.

– Man lägger ner mycket kraft men får väldigt lite tillbaka.

Precis som de flesta restauranger har Sukiyaki tappat intäkter i samband med pandemin och Philip säger att de fått bra stöd från hyresvärden och han hoppas att det ska gå ändå.

– Jag jobbar så mycket jag orkar och klarar man sig så går det!

Philip Chung

Ålder: 62 år

Bor: Norrköping. Född och uppvuxen i Hong Kong. 

Familj: Tre barn, är separerad. 

Intressen: Motorsport och att umgås med sina två hundar Toby och Boss.

Karta: Sukiyaki
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!