Hon ville bo nära en flygplats – valde Norrköping

Flygplatsen var en avgörande pusselbit när trafikassistenten Bianca Bernhardsson, 25 skulle flytta. Hon ser mängder av utvecklingsmöjligheten i branschen. "Jag har inte släppt tanken på att bli flygvärdinna eller jobba på flygbolag", säger hon.

Familj 13 augusti 2022 09:55
undefined
Bianca Bernhardsson tar en runda och hälsar på besättningen i planet som precis har landat på Norrköping Airport.

Bianca Bernhardsson är den åttonde kvinnan i sommarserien När Norrköping vaknar. Hon stortrivs på Norrköping Airport.

– Jag har till och med hoppat in i taxfree-shoppen när det saknats personal. Det känns jättebra.

Rutinerna vid avgångar är många. Pass och biljetter kontrolleras och scannas, bagage vägs, väsktaggar fästs, räddnings- och assistentsbilar parkeras medan flygplansdata samlas in och registreras. Kön till incheckningsdisken ringlar lång men stämningen är god.

undefined
Bianca Bernhardsson väntar på morgonens resenärer.

– Flygplatser, gärna stora, tekniken som gör att tunga plan kan flyga och miljön runt flyget har alltid fascinerar mig. Folk är på väg någonstans, har olika bakgrunder och pratar olika språk. Mitt i all stress kan jag känna ett lugn av att bara lyssna på människor. Det blir en livsstil där jag trivs och får en kick! Herregud! Jag pratar som ett barn men så får det vara, säger hon och skrattar högt.

undefined
Bianca Bernhardsson meddelar att resenärerna är välkomna att kliva ombord på Airbus-planet till Antalya.

Arbetstiderna passar henne. Hon varvar tidiga morgonpass på helger med nattjänstgöring. 

– Perfekt för en hundägare när min sambo jobbar dagtid.

Efter studier i Kalmar och Birmingham gick flyttlasset till Norrköping. Vad som vägde tyngst i valet av bostadsort?  Flygplatsen.

– Traditionella kontorstider är ingenting för mig. Variation passar bättre. När jag trampar hemifrån vid 04.00-tiden en lördagmorgon möter jag ibland ungdomar på väg hem från krogen när jag cyklar genom stan. Eller tvingas se och höra en rallyförare på Kungsgatan!

undefined
Tempot är upptrissat vid incheckningsdisken.

Bianca hade tidigare extrajobb på Postnord men i takt med att timmarna på flygplatsen blivit fler har hon släppt uppdraget.

– Målet är att få en tillsvidare anställning här, säger hon och pekar ut över de öde lokalerna i väntan på morgonens Antalya-resenärer.

undefined
Teknikstrul. Ett par minuter senare är allt som vanligt igen.

Flygplatsens marknadschef, Jessica Ågren Ohlsson, tittar förbi. Hon berömmer Bianca och kollegorna för deras lugn trots högt tempo.

– Här måste man vara beredd på att göra flera saker samtidigt och tekniken kan krångla. Men personalen löser det, berömmer hon.

undefined
Bianca Bernhardsson trivs på Norrköping Airport. I rollen som trafikassistent har hon många uppgifter att fylla. "Här vill jag stanna ett bra tag", berättar hon.

Bianca Bernhardsson stänger incheckningsdisken. Nästa arbetsuppgift blir att hjälpa till när resenärerna ska passera gaten och kliva ombord på flygplanet. Via kommunikationsradioapparaterna kommer olika order, vad som ska kollas och behöver ses över.

– Kontrollen av bagage och resenärer är viktigt. Det måste bli rätt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa