Hon är lycklig på jobbet - och utanför

Hon har uppträtt på krogen och i kyrkan, för fångar och prinsessor. Varit leopard och levande jukebox. Nu fyller Lotta Källström 50 år.

Lotta Källströms bakgrund har gjort henne till en stark person.

Lotta Källströms bakgrund har gjort henne till en stark person.

Foto: Gunilla Lundström

Familj2019-11-09 09:00

I Marby har de gamla sommarstugorna förvandlats till stora, vita villor – förvillande lika. Men huset där Lotta bor med sambon Mats är litet, svart och mysigt.

De köpte det tillsammans, men det tog flera år innan de kunde flytta ihop på riktigt. När de träffades 2005 bodde Mats, som är tummis i bandet The Refreshments, i Gävle.

– Han har två söner som är i samma ålder som min dotter Linnea och när vi blev ett par bestämde vi oss för att inte lämna våra barn, så vi pendlade mellan Gävle och Norrköping de tio första åren, berättar Lotta.

Själv växte hon upp i Östra Husby med syster, farmor och pappa. Den senare som stod för allt det praktiska och att försörja familjen. Föräldrarna separerade tidigt och Lottas mamma flyttade till Göteborg.  

– Farmor släppte allt för att bo med oss, så hon blev som en mamma. Hon var en reko dam som lärde mig att man byter handdukar när man får besök. Man kan säga att jag är uppfostrad i "fel" generation.

Skolan var inte Lottas grej så hon är tacksam över att hon hade sin musikaliska begåvning. Hon lärde sig spela gitarr på Kommunala musikskolan, men vågade inte söka till Musikgymnasiet då hon inte kunde noter.

– Det kan jag fortfarande inte. Det är jag och Benny Andersson.

Som 16-årig började hon spela på krogen och hon skolkade sig igenom gymnasiet.

– Jag var helt fel ute ett tag.

Räddningen kom då hon blev ihop med en kille vars pappa blev den första vuxna personen hon verkligen kunde prata med.

– Han fick mig på rätt spår och vi höll kontakten fast det tog slut med killen. Jag kan fortfarande åka och hälsa på honom ibland.

När Lotta var 18 år träffade hon en ny kille som var jättetrasslig. De var tillsammans i ett år och förhållandet slutade med att han misshandlade henne så svårt att hon nästan dog. Lotta vittnade i rätten och han dömdes till två års fängelse och att betala skadestånd.

Hon berättar att hon gick stark ur det som hände. Det lärde henne att aldrig stanna kvar i en situation hon inte trivs i, och att välja bort människor som inte vill henne väl.

– Nu har jag världens bästa man och världens bästa självkänsla. Jag är trygg i mig själv och vet vad jag kan.

Många påpekar att hon verkar vara så glad jämt. Det är hon också.

– Jag är så här glad för att jag vet hur det är att inte vara det, säger hon.

Skadeståndspengarna tog hon och reste för.

– Jag åkte som illegal au pair till Miami, där jag tog hand om två pojkar och lärde mig jättebra engelska.

När hon efter sju månader kom hem till Sverige igen sålde hon korv på festivaler på somrarna och på vintrarna backpackade hon i Asien.

Lotta har frilansat hela livet, vilket inneburit att hon alltid har kunnat säga ja till roliga saker.  

1998 var hon med i "Grease" på Arbis. Det var första gången hon var en del av en riktig ensemble och vid det laget hade hon också hunnit bli sambo och få barn.

– "Rollen" som mamma är den största, viktigaste och roligaste jag haft.

Hon har också varit belysningsmästare på Östgötateatern och i De Geerhallen, drivit Strömsholmen åt Grand hotell och haft ett eget tv-program på Kanal Lokal.

– "För nöjes skull" hette det. Det var så kul, ett drömjobb som jag bara halkade in på.

Sedan tolv år driver hon eget företag och så här långt har det fungerat bra.  

– Jag inser att jag är en lycklig Lotta som får hålla på med det här, säger hon.

Att just hon kan leva på att vara artist tror hon beror på att hon har så många ben att stå på: Hon har sången och gitarren, spelar på allt från pubar till begravningar. Hon är showartist och producent, konferencier och moderator, och på tillställningar för barn klär hon ut sig till leopard, blåser stora såpbubblor och erbjuder ansiktsmålning.

– Jag var clown förut, men det blev ju så laddat så jag bytte skepnad.

En gång fick hon frågan om hon ville hålla i en fransk afton. Självklart sa hon ja, utan att tänka på att hon inte kunde ett ord franska.  

– Jag köpte en Édith Piaf-skiva och skrev av texten fonetiskt. Och det gick ju, dom som lyssnade sa att det lät ganska bra, säger hon och ser nöjd ut.

Ett växande ben är humorfiguren Majsan. Hon passar bäst på trerättersmiddagar.  

– Jag brukar spela lite före maten och mellan rätterna kommer Majsan in. Hon tar för sig och går på karlar på ett manligt sätt, det brukar vara skrattgaranti.

Sedan två år finns Majsan även på Facebook och klippen är uppe i tre miljoner visningar.

Sedan en tid är Lotta även underhållande reseledare och har gjort Hurtigrutenresan tio gånger, tillsammans med östgötska grupper.

Hon går in och ut ur jobb hela tiden, men lite fritid finns det ändå utrymme för.

Hemifrån har hon nära till både skog och vatten, och så har hon del i en häst som hon tar hand om någon dag i veckan.

– Det är väldigt här och nu, man kan inte tänka på jobb när man står och mockar bajs. Och i stallet har jag träffat nya vänner, vilket har gjort Marby ännu bättre.

Lotta Källström trivs med att ha nära till naturen.
Lotta Källström trivs med att ha nära till naturen.
Grattis

Lotta Källström

Fyller: 50 år den 12 november.

Yrke: Artist.

Bor: I hus i Marby utanför Norrköping.

Familj: Dottern Linnéa Källström, 23, sambon Mats Forsberg, bonusbarnen Adam, 23 och Johannes, 25 samt katten Fjant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!