Hanna lotsar båtar på 75 tusen ton

I sitt yrke som lots på Sjöfartverket i Norrköping ser hon till att de största fartygen på ett tryggt och säkert sätt når hamn.

Hanna utbildade sig till sjökapten direkt efter gymnasiet. Sedan har hon vidareutbildat sig till lots.

Hanna utbildade sig till sjökapten direkt efter gymnasiet. Sedan har hon vidareutbildat sig till lots.

Foto: Linn Koch-Emmery

Familj2020-08-25 20:00

I Sverige är det lagstadgat att alla fartyg över en viss storlek ska ha lots på våra vatten. En lots kan beskrivas som en lokal expert på ett sjöfartsområde och vars uppgift är guida fartyg som inte känner till vattnet lika väl. Som lots vet du exempelvis precis hur farleden och hamnarna ser ut samt hur vädret i området brukar vara. På Sjöfartsverket i Norrköping och Oxelösund jobbar 15 personer som lots, varav Hanna Odengrund är en.

– Jag önskar att det fanns en bättre historia om hur jag hamnade här, men verkligheten är att jag var skoltrött och hittade en folder om att jobba som sjökapten på gymnasiet. Det lät som ett spännande jobb.

Hon sökte och kom in på den fyraåriga sjökaptensutbildningen i Kalmar direkt efter studenten. Utbildningen innebar mycket praktik, redan första terminen fick de åka ut på sjön vilket passade Hanna som ville testa på arbetet innan hon bestämde sig för att fortsätta. 

– Bevisligen gillade jag det eftersom jag sitter här idag, säger hon och skrattar. 

För att bli lots måste du vidareutbilda dig efter en sjökaptensexamen. Förutom rätt behörighet och erfarenhet behöver man genomgå en rad tester, däribland simulatortester samt personlighetstester hos psykolog. Stresstålighet, att kunna fatta snabba beslut och läsa av oväntade situationer är några av de egenskaper som efterfrågas.

– De största båtarna vi tar in till Norrköping kan vara 230 meter långa och 75 tusen ton tunga så det är inte direkt att bara dra i handbromsen om något går fel, säger hon.

Hanna hade tidigt siktet inställt på att bli lots och beskriver det som det perfekta sjöfartsarbetet, speciellt om man har familj och vill kunna komma hem efter en arbetsdag till sjöss. 

– Du åker inte runt hela världen, men får ändå vara ute på sjön. Dessutom bidrar du till säker sjöfart, säger hon.

Jobbet innebär även en del action då man på öppet vatten klättrar från lotsbåten till det inkommande fartyget med hjälp av en lotslejdare, en slags stege.

– Man känner att man gör skillnad med sin kunskap. Examinationen görs genom en uppkörning och ett teoretiskt test där man får fylla i ett tomt sjökort, du ska kunna placera ut alla bojar, prickar och grund i ditt område, förklarar hon.

Hanna är verksam i lotsområdet Oxelösund som innefattar farleder och hamnar från söder om Trosa ner till Valdemarsvik. Efter tolv år i tjänst kan hon det här området som sin egen bakficka.

– Om det skulle hända något ska jag kunna ge råd om vad man kan göra eller ta vägen, det bästa med min roll är att kunna skjuta till ett säkerhetstänk.

Trots att kvinnor fortfarande är underrepresenterade inom yrkeskåren finns en del gemensamma nätverk både i Sverige och internationellt. Hanna delar även med sig av sitt arbete på sjön på sociala medier och kvinnliga kollegor hör ofta av sig.

– I min karriär har jag inte tänkt så mycket på att jag är tjej. Jag har sett mig själv som en besättningsmedlem och jag vill ju gärna att andra kvinnor ska känna likadant. Innan jag började plugga hade jag en bild av en sjökapten som en man med tatueringar och helskägg men så är det ju inte, säger hon och ler.

Om man är en ung person som är sugen på yrket?

– Kör bara! Ta alla chanser du kan få. Den sociala biten med yrket är unik och man får träffa mycket folk från andra länder. Även om vi ofta är ensamma i vårt jobb som lotsar träffar vi dagligen mycket folk. Man är en del av något stort!

Hanna Odengrund

Ålder: 41 år

Familj: Man och två barn.

Intressen: Språk, laga god vegetarisk mat och träning.

Bor: Hageby, Norrköping. Uppväxt i Linköping.

Kuriosa: Är instruktör i gymmet på Friskis & Svettis i Norrköping. Kan läsa flytande uppochner.

Hanna delar med sig av sitt arbete på sjön på Instagram: @hanna.the.pilot

Karta: Norrköpings Hamn AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!