Adoptionscentrum: "Vi är bestörta"

"Varje barn som har adopterats på felaktiga grunder är ett barn för mycket", säger Kerstin Gedung, verksamhetschef på Adoptionscentrum.

Kerstin Gedung tycker att man kan känna sig trygg i att dagens adoptioner går rätt till. Det finns tydliga lagar och regler – och en större transparens än tidigare.

Kerstin Gedung tycker att man kan känna sig trygg i att dagens adoptioner går rätt till. Det finns tydliga lagar och regler – och en större transparens än tidigare.

Foto: TT/Adoptionscentrum

Familj2021-03-06 09:00

Adoptionscentrum är landets största och äldsta adoptionsförmedlare. I takt med att felaktigheter och brottslighet har upptäckts så är det till stor del de som har fått stå till svars.

Men så har också en tidigare medarbetare i Chile anklagats för att vara del i att barn stulits och sålts för adoption. 

Medarbetaren friades, men har enligt chilensk media koppling till personer som nu ingår i en omfattande brottsutredning i landet. Varken medarbetaren eller Adoptionscentrum ingår dock i den utredningen och inga misstankar om brott har presenterats.

En granskning i Dagens Nyheter, "Barn till varje pris", visar att barnhandel, korruption och mutor har varit betydligt mer utbrett än man tidigare trott och förekommit i alla världsdelar.

– Vidden förvånar även mig, sade Per Bergling, gd för Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF), till Sveriges Radios Studio Ett i förra veckan.

undefined
Kerstin Gedung tycker att man kan känna sig trygg i att dagens adoptioner går rätt till. Det finns tydliga lagar och regler – och en större transparens än tidigare.

Granskningen har skapat högt tryck på Adoptionscentrum. Många adopterade hör av sig och vill beställa kopior av sina adoptionshandlingar. Antalet ärenden har ökat med 300 procent.

– Vi är bestörta över det som har rapporterats. Jag är själv adoptivmamma och min dotter frågade mig: "Mamma, är alla adoptioner dåliga?", berättar verksamhetschef Kerstin Gedung.

– Varje barn som adopterats på felaktiga grunder är ett barn för mycket.

I förra veckan upprättade både MFoF och Adoptionscentrum stödlinjer, för adopterade och anhöriga som vill ha någon att prata med.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Alla möjliga. Många är väldigt oroliga och vissa är arga. 

Vad är de arga på?

– Rapporteringen, sin egen adoption, hur adoptionsprocessen gick till förr. Vi måste hjälpa till att sortera ut begreppen och öka kunskapen.

Gedung tycker att man kan känna sig trygg i att dagens adoptioner går rätt till. Det finns tydliga lagar och regler – och en större transparens än tidigare.

Internationell adoption ska vara den sista lösningen för ett barn att få växa upp i en familj, när varken placering hos släkt eller adoption inom landet är möjligt. 

undefined
Såväl organisationerna i Sverige som ursprungsländerna måste vara auktoriserade av den svenska tillsynsmyndigheten MFoF. Redovisningskraven på pengaströmmarna har ökat och ingen del i processen får vara vinstdrivande.

Kerstin Gedung är glad över att hela regeringen nu ställer sig bakom en översyn.

Borde man inte även titta på adoptioner i närtid?

– Statskontoret har just presenterat en gedigen rapport där slutsatsen är att vi har relevant kompetens. Man arbetar i hög utsträckning med barnets bästa i fokus. Men det går alltid att bli bättre och utveckla arbetet.

Bland annat föreslås en översyn av rättssäkerheten i samband med enskilda adoptioner, alltså sådana som inte genomförs via en adoptionsorganisation.

Man vill också se över hur man utreder blivande föräldrar i kommunerna. 2002 adopterades 1 008 barn till Sverige, 2019 handlade det om 107 barn. I takt med att adoptionerna minskar är det svårt att bibehålla kompetensen. Det är något som Adoptionscentrum ser i de adoptionssökandes medgivandeutredningar. De hoppas därför på en centralisering.

Vad vill du säga till de adoptivföräldrar som känner osäkerhet?

– Jag tycker att det är viktigt att skaffa sig kunskap och perspektiv. Jag pratar med min dotter om hur det var i de här länderna på den här tiden. Ensamstående föräldrar hade inget socialt stöd i samhället. De pressades på ett sätt som inte är okej i dag.

Kerstin Gedung tycker att Adoptionscentrum har ett ansvar för de brister som uppdagats, men påminner om att vi har en annan etisk kompass och kunskap i dag. Och hon understryker att adoptioner som genomförts mot föräldrarnas vilja inte behöver vara brottsliga.

– När det handlar om övergivna barn finns inget samtycke. Och ibland tas föräldrarätten. Tänk på "Lilla hjärtat", den biologiska familjen gav inget samtycke. Den biologiska familjen och myndigheterna har olika bild av vad som är bäst för barnet.

Detta har hänt

Sverige är det land dit flest barn per capita har adopterats. Sedan 60-talet handlar det om cirka 60 000 barn. 2019 bodde 2 329 av dem i Östergötland.

En nederländsk utredning har resulterat i att man inför adoptionsstopp tills rättssäkerheten kan garanteras. Pågående adoptioner genomförs.

2005 dömdes en liga i Kina för att ha stulit barn för att sälja dem för adoption. Sedan 2018 pågår en brottsutredning i Chile. Där är drygt 100 fall är kopplade till Sverige.

Källa: SCB, MFoF och Adoptionscentrum

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!