– Du förstår, jag är väldigt välorganiserad, säger Antin och skrattar. Det kan verka mycket med sex barn som ska klä på sig och gå ut och leka men alla saker har bestämda platser och barnen vet att de själva måste klä på sig om vi ska komma ut.

Utanför det röda huset vid Stora Grönhög på Vikbolandet skvallrar en massa lekredskap om att det här inte är någon vanlig villa. Här bor dagbarnvårdaren Antin Larsson som tagit emot barn i familjens villa under 30 år.

– Jag har haft roligt hela tiden, försäkrar hon. Det här är ett underbart yrke och jag känner att jag är uppskattad av barnen och föräldrarna.

Artikelbild

| Snölek på gång och Antin Larsson hjälper Harry, Edvin, Nike och Emma att få på sig overallerna.

När Antins egna söner var små föreslog maken att hon kanske kunde bli dagbarnvårdare. Efter en kurs på Vikbolandsskolan började hon arbeta som dagbarnvårdare 1989. Då fanns 55 dagbarnvårdare på Vikbolandet. Nu är det bara Antin kvar.

– Jag räknade ut att jag haft närmare 80 barn under de här 30 åren, säger Antin. Allt har känts bra och enda gångerna man blir ledsen på jobbet är när ett barn slutar. Då står både jag och föräldrarna här och gråter.

Den här snöiga dagen har barnen och Antin bakat muffins tillsammans. Barnen sitter förväntansfulla runt köksbordet och det är ordning och reda på allt.

– Jag ligger alltid steget före och organiserar våra veckor noga, förklarar Antin. Maten är hemlagad och den förbereder jag innan.

Artikelbild

| Närmare 80 barn på Vikbolandet har haft Antin Larsson som dagbarnvårdare under de 30 år hon har tagit emot barn i bostaden i Stora Grönhög.

Veckoschemat hos Antin innehåller miniröris, som är lättare gympa. Varje vecka åker barnen också till kyrkans barntimme i Kuddby församlingshem och en dag är det visning. Det är den dagen barnen kan få ta med sig och visa en egen leksak.

Dagens lunchrätt står på en tavla i hallen och föräldrarna får veckomejl om vad som händer.

Artikelbild

| Antin Larsson har en härlig lekplats för sina sju dagbarn på Vikbolandet och Harry åker gärna rutschkana.

När barnen i hallen klätt på sig väntar en timme ute i snön med olika aktiviteter. Antin går ut sist, klädd i en tjock overall. Snön ligger tung över trädgården, som är Antins stolthet. Här odlar hon både grönsaker och blommor om ett par månader.

– Jag är en sån där som har massor av energi, säger Antin. På fritiden sköter jag bokföring till fyra företag och om min man säger att jag måste ta ett pass på traktorn så är det bara att kliva upp.

När Antin kopplar av tar hon gärna en långpromenad med stavar och dansbandsmusik i hörlurarna och då passar hon på att planera för 30-årsjubiléet som ska firas tillsammans med dagbarnen och deras familjer.