Plantagens rekonstruktion beviljas

Västmanlands tingsrätt beviljar trädgårdskedjan Plantagens ägares ansökan om rekonstruktion. Butiksnedläggningar och personalnedskärningar väntar nu för att rädda den olönsamma verksamheten.

Ägaren av trädgårdskedjan Plantagen får sin ansökan om rekonstruktion beviljad.

Ägaren av trädgårdskedjan Plantagen får sin ansökan om rekonstruktion beviljad.

Foto: Jessica Gow /TT

Ekonomi2024-08-22 08:24

Mikael Kubu vid Ackordscentralen Stockholm är utnämnd som rekonstruktör.

”Vi kommer nu sätta in Mikael Kubu i situationen och enas om den fortsatta processen. Första steget i rekonstruktionen blir att ta kontakt med våra hyresvärdar och inleda en dialog om det framtida samarbetet och villkoren för att driva butiker i Sverige”, säger Jesper Lien, vd för Plantasjen Group, i ett pressmeddelande.

Samtliga butiker i Sverige kommer att hållas öppna tills vidare.

– Butikerna kommer att hållas öppna tillsvidare på alla tre marknader: Sverige, Norge och Finland, säger Josefine Uppling, kommunikationsdirektör på bolagsgruppen Ratos, som äger hela Plantasjen-koncernen, där Plantagen-butikerna i Sverige ingår, till TT.

Aktien föll

Ratos-aktien föll med 5 procent i den inledande handeln på Stockholmsbörsen efter beskedet.

Plantasjens butikskedjor i Norge och Finland ska också rekonstrueras, enligt planen. Men koncernens inköps- och logistikdel kommer att fortsätta sin verksamhet som tidigare.

Uppling säger att rekonstruktionsprocessen ser lite olika ut i de tre länderna och att det kan påverka tidslinjen.

– Fokus för rekonstruktionen är att vi ska anpassa butiksnätet och omförhandla våra hyresavtal. Det kommer att leda till en anpassning av organisationens storlek.

En konsekvens blir att personalstyrkan troligen måste minskas.

– Det kan absolut vara en möjlig utkomst.

"Annan kostnadskostym"

Ratos pekar ut hög inflation – som tryckt upp kostnaderna och dämpat köpkraften hos konsumenter – som huvudförklaringen till trädgårdskedjans finansiella problem.

– Vi tror på Plantagen och hela syftet med den här rekonstruktionen är att skapa ett långsiktigt livskraftigt bolag, som ska leva vidare. Vi har en väldigt bra plan, tycker vi själva, säger Uppling.

Hon kan inte säga något om hur omfattande nedskärningar det blir räknat i antal butiker eller personal.

– Nej. Det är viktigt att den här processen har sin gång. Jag vill inte föregå den.

Ratos är en Stockholmsbaserad bolagsgrupp som består av 17 dotterbolag, där Plantasjen – med butikskedjan Plantagen – ingår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!