Misstag ger Ida rätt till skolskjuts
Barn i sexårsgrupper har inte längre rätt till skolskjuts. Men informationen till föräldrarna uteblev. Två dagar in på terminen tvingas därför kommunen att backa.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Syskonen åker varje dag skolskjuts till och från skolan. Och det gjorde de även när de gick i sexårsverksamheten. Så när det var dags för Ida att börja i måndags, tog mamma Christel Karlsson för givet att det skulle gå lika smidigt för yngsta dottern.
- Visserligen hade rykten gått om att skolskjutsarna för sexåringar skulle dras in, så jag var lite undrande, men eftersom varken vi föräldrar eller skolan hade hört något trodde vi att det skulle fungera, säger Christel Karlsson.
<br><span class=MR>Ingen visste</span>
Och vid klockan åtta på måndagsmorgonen, när Christel Karlsson hörde sig för bland skolans personal, var det ingen som visste.
-Klockan nio fick vi beskedet. Någon från skolan hade lyckats får tag på en ansvarig hos kommunen. Skolskjutsarna gäller inte längre för barn i sexårsverksamhet. Motiveringen är tydligen att den verksamheten är frivillig, säger Christel Karlsson och skakar på huvudet.
Meningen är att föräldrarna själva ska skjutsa barnen till verksamheten.
- För mig fungerar det ju, eftersom jag jobbar hemma, men det förutsätter ändå att vi har två bilar tillgängliga, säger hon.
Att dottern helt skulle utebli från verksamheten vill hon inte. Och inte Ida heller. Kamraterna finns där och lockar.
-Och jag tar givetvis ansvar för mina barn, men jag tycker att kommunen borde informerat om det här tidigare, vi har inte fått något papper alls, och inte skolan heller, säger Christel.
<br><span class=MR>Omarbetade regler</span>
Enligt Birgit Wadstein, informationsansvarig på kommunens kollektivtrafikenhet, skärptes reglerna redan i mars för förskolebarn i behov av skolskjutsar. De regler som fanns var diffusa och skulle arbetas om.
- Kommunen valde då att följa lagstiftningen, det vill säga att barn i förskoleverksamhet inte tillhör grundskoleverksamhet och därför inte har rätt till skolskjuts, säger hon.
-Sexårsverksamheten är helt och hållet ett föräldraansvar, tillägger hon.
Hon påpekar i sammanhanget att kommunen samtidigt valt att vara lite generösare mot en del som går i profilklass och som annars inte skulle ha rätt till skolskjuts.
- När det gäller information borde skolorna ha fått det, tilllägger hon.
<br><span class=MR>Medger brister</span>
Mikael Appelberg, ansvarig för skolskjutsarna i kommunen medger att informationen varit bristfällig.
-Det har helt enkelt fallit mellan två stolar. Vi har varit otydliga både mot föräldrar och till skolorna, vi måste lära oss av det här misstaget, säger han.
Och redan i måndags var han i kontakt med politiker och tjänstemän som berörs av skolskjutsfrågan.
-Vi har tagit ett nytt beslut och står för skolskjutsarna läsåret ut, när det nu blev så här. Men sedan får vi se, säger han.
-Vi försöker nu nå barnens föräldrar för att tala om att det blir skolskjuts, tillägger Mikael Appelgren.