All kritik är inte personangrepp

Sophia Jarl (M). Det är relevant att diskutera vad en person åstadkommit när det kommer till att avgöra lämplighet för ett uppdrag.

Sophia Jarl (M). Det är relevant att diskutera vad en person åstadkommit när det kommer till att avgöra lämplighet för ett uppdrag.

Foto: Dick Kjedemar

Svar till Reidar Svedahl (L), Karin Jonsson (C), Eva-Britt Sjöberg (KD) samt Kikki Liljedahl (S).2018-03-20 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Upprepning är vägen till kunskap. Låt mig bemöta den kritik som de yttersta företrädarna för (L), (C) och (KD) tillsammans med (S) riktar mot mig samtidigt som de återigen försvarar Lars Stjernkvist. (L), (C), (KD) och (S) menar att jag:

1. Använt personangrepp mot Lars Stjernkvist (S): Stefan Löfven har utsett Stjernkvist till samordnare i en viktig utredning om gymnasieskolan. Jag är tveksam till att Stjernkvist, som idag är ytterst ansvarig i vår kommun, har de meriter som krävs för att förstå vad det svenska utbildningssystemet behöver. Detta baserar jag på att kommunens skolor under i stort sett hela tiden (S) suttit vid makten uppvisat dåliga resultat. Idag kommer knappt 70 procent av grundskolans elever in på gymnasiet och drygt 38 procent hoppar av innan de når en examen. Vi kan ha olika synsätt på hur tillsättningar både inom politiken och i näringslivet ska ske, men för mig är resultat av tidigare arbete ett mätvärde av sakkompetens.

Är det då, som Svedahl (L), Jonsson (C), Sjöberg (KD) och Liljeblad (S) skriver, ett personangrepp att som jag uttrycka att en person saknar kompetens för att utföra ett uppdrag? Det tycker inte jag. Jag skulle själv aldrig uttrycka åsikter om mina meningsmotståndares personliga attribut, såsom klädstil, om man låter glad eller sträng i en debatt eller om man är från staden eller från Vikbolandet, eftersom detta är ointressant. Däremot anser jag att det är relevant att diskutera vad en person åstadkommit när det kommer till att avgöra lämplighet för ett uppdrag. Med Kvartettens sätt att resonera skulle det exempelvis bli omöjligt att kalla personer på anställningsintervju och inte anställa alla de som kallas – för vad skulle Kvartetten säga när de inte tycker kandidaten uppfyller kraven? De kan ju inte hänvisa till att personen saknar kompetens – det skulle i så fall vara ett personangrepp.

2. Osynliggör allianspartierna: (L), (C) och (KD) är missnöjda med att jag inte synliggör dem i den lokala debatten. Alltså – det kan inte vara mitt ansvar att se till att de syns bredvid Stjernkvist. Det finns ingen motsättning mellan min önskan om ett borgerligt styre och en lokal debatt där jag utmanar Stjernkvist utifrån de dåliga resultat som exempelvis skolan uppvisar.

3. Är fixerad vid Stjernkvist: Ja, det är jag. Han ytterst ansvarig för kommunens ledning. (S) är moderaternas huvudmotståndare. Det är ingen hemlighet att jag utmanar honom i rollen som kommunstyrelsens ordförande. Det är inte heller någon hemlighet att de lokala företrädarna för (L), (C) och (KD) stödjer Stjernkvist för att återigen styra Norrköping.

Till sist: Det ständiga avståndstagandet mot oss moderater och det återkommande försvaret för Stjernkvist från (L), (C) och (KD) öppnar för en spännande valrörelse. Det framstår alltmer tydligt att en röst på (M) är det enda alternativet om väljaren inte vill stödja Löfven och Stjernkvist i fyra år till. Det hoppas jag manar borgerliga väljare till eftertanke när de gör sitt val i september.

Val 2018

Läs mer om