Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det mest korkade jag hört på länge. Att mat ska lagas i Sala och köras till Norrköping på lastbil. Portioneras ut till till exempel äldre som ska värma maten efter hand under veckan. Jag reagerar mycket starkt och näringsterapeuten som spontant sade, det är ju död mat.Värmebehandlad mat, kyld och värmd igen finns det ingen näring kvar i och sedan undrar man varför människor blir sjuka. Fetma beror bland annat på näringsbrist, det är obalanser i kroppen. För att man ska känna för att äta ska det lukta nylagad mat och dessutom måste vi ha näring för att bygga kroppen och få ett immunförsvar som naturligt tar hand om främmande ämnen i kroppen. För att få näring behöver vi äta frukt och grönsaker också. Läste förresten i Linköping en dag att barnen och föräldrarna protesterade mot lättmargarin, lättmjölk och så vidare. Det var inte skillnad i pris som avgjorde, man tror att fetma minskar med lättprodukter när det är tvärt om. Det finns mycket att säga om det här men sluta se det så cyniskt. De äldre skulle må mycket bättre med näringsriktig mat och slippa mycket av medicinerna. Barnen skulle äta bättre och orka bättre. Koncentrationen, inlärningen, överaktiviteten, beteendet och den mentala balansen skulle förbättras. Tidigare tyckte jag det var tillräckligt illa med storkök men att köra kyld mat från Sala är oförsvarligt. Laga maten där människor finns! Det blir godare mat och möjligheten att få näringsriktig mat är mycket stor. Vi är många som engagerar oss i det här nu för det har gått för långt. Det blir förresten hearing i riksdagen i februari med både politiker, kockar och många engagerade människor. Kan inte Norrköping och Östergötland bli föregångare i näringsriktig mat som är både lagad och producerad nära den som äter.