Vi möts som jämlikar i det offentliga rummet

Klädkod. I det offentliga rummet möts vi som jämlikar.

Klädkod. I det offentliga rummet möts vi som jämlikar.

Foto: Amr Nabil

Norrköping2016-05-21 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Centerpartiets ungdomsförbund skriver i sin replik (18/5) att muslimska kvinnor redan är en utsatt grupp och att ett förbud på heltäckande klädsel inom kommunala välfärdssektorn skulle öka deras utsatthet. Jag står gärna på samma sida som skribenterna om det gäller att stärka utsatta kvinnors ställning på arbetsmarknaden men låt mig klargöra vissa grundläggande principer:

• Niqab och burka som skribenterna nämner är ett kulturellt uttryck för att kvinnors kroppar och sexualitet ska döljas.

• Sverige och Norrköping ska ha offentliga rum, såsom förskolor och skolor, där män och kvinnor möts på lika villkor. Heltäckande klädsel vars syfte är att undvika attraktion mellan könen hör inte hemma där. Mötet mellan människor handlar om så mycket mer än sexualitet och kroppsspråk såsom ansiktsuttryck är viktiga för ett bra bemötande inom tillexempel omsorgsyrken och i skolan.

Integration är en av vår tids stora utmaningar men för mig finns det vissa grundläggande värderingar som jag står upp för. Det handlar om alla människors lika värde och att vi alla möts som jämlikar. Därmed kommer jag aldrig acceptera att kvinnors etablering på arbetsmarknaden är beroende av att de tvingas dölja sina ansikten och kroppar för att bevara sin heder och ära.

Vår motion om att förbjuda heltäckande klädsel för personal inom skolan och i äldreomsorgen handlar dock främst om att underlätta kommunikationen mellan till exempel barn och förskollärare. En konsekvens av det blir att personalen inte kan arbeta i exempelvis burka eller niqab. Den konsekvensen är positiv för den jämställdhet som jag hoppas att vi alla eftersträvar i Norrköping.

Klädkoder

Läs mer om