Språket är nyckeln till integration
Språktestet är en viktig pusselbit i en mycket större heltäckande integrationspolitik. Det är också en bra utgångspunkt för debatten om integration och svenskhet, skriver oppositionsrådet Mathias Sundin (fp).
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
För mig är det självklart att vissa krav ska ställas om man vill bli medborgare i ett land. Blir man medborgare innebär det en del extra rättigheter, som rätten att rösta i riksdagsval. Då ska man såklart också ställa vissa motkrav, som att man ska kunna svenska. Annars blir det mycket svårare att ta till sig något i ens nya land. Att detta väcker debatt visar ungefär var vi står någonstans i Sverige.
Det vi i folkpartiet kallar snällism har gjort att vi tror att det hjälper människor att inte ställa några som helst krav, i stället ska alla tas om hand, vare sig de vill det eller inte. Snällisterna är just snälla och vill väl, men lindar in sina skyddslingar i så mycket bomull att de i värsta fall kvävs. I stället ska vi tillhandahålla verktyg för människor att bli integrerad, och där är språk och arbete viktigast.
Möjligheterna till bättre språkinlärning och att kunna få ett jobb måste öka, och är i dag miserabelt dåliga. Folkpartiet har många förslag för att skapa fler jobb och en satsning bland annat på Svenska för invandrare, SFI. Men dessa ökade möjligheter måste kombineras med tydliga krav och förväntningar. Hur ska man annars veta som hitflyttad vad som förväntas av en i sitt nya hemland om inte någon talar om det?
Språktestet är ett utmärkt exempel på ett sådant krav. Vill du bli svensk medborgare förväntar vi oss att du kan svenska. Självklart ska en del undantag kunna göras, exempelvis för analfabeter eller äldre, men grundprincipen ska gälla för de flesta. Att människor kommer hit är en stor tillgång för vårat land och folkpartiet vill att fler ska kunna komma, det är därför vi kämpar så hårt för att integrationen ska fungera bättre. I dag bildas öar av utanförskap och det leder till konflikter och mänskligt lidande.
Många andra länder har insett vikten av vissa krav när människor blir medborgare, bland annat har Norge, Finland och Danmark alla språkkrav för nya medborgare. Kanada är ett land som ofta framhålls som ett mycket lyckat land när det gäller integration, vilket stämmer och är något som den liberala regeringen där jobbat hårt med. Kanada har språkkrav vid medborgarskap. Det har även Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Estland, Lettland, Litauen, Nya Zeeland, Holland med flera.
En bättre fungerande integration behöver många politiska åtgärder, men kanske ännu mer en fungerande pågående debatt och diskussion om Sverige och svenskhet, om krav och förväntningar både på invandrare och infödda svenskar. Språktestet är, förutom en viktig pusselbit i en mycket större heltäckande integrationspolitik, också en bra utgångspunkt för debatten.