Släck inte fler analoga tv-sändare

Varför har man blundat för att TV apparater och inspelningsapparater inte är förberedda för att ta emot digitala signaler?, skriver Roland Ekinge före detta utvecklare av konsumentelektronik.

Måndag 21 november klockan 09.45 släcktes Motalamasten, de analoga tv-sändningarna över västra och centrala Östergötland.   Foto Jeppe Gustafsson / SCANPIX

Måndag 21 november klockan 09.45 släcktes Motalamasten, de analoga tv-sändningarna över västra och centrala Östergötland. Foto Jeppe Gustafsson / SCANPIX

Foto:

Norrköping2006-01-02 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Införandet av SVT:s program 1 och 2 samt TV4 över marknätet är en fullständig katastrof för alla som inte har centralantenn eller kabel-tv. tv-apparaterna , videobandspelarna och digitala videoinspelningsapparater är inte klara för att ta emot digitala kanaler. Det kostar en familj med tre tv-apparater och inspelningsutrustning upp till sex tusen kronor att ta emot SVT:s program och TV4 samt att kunna använda inspelningsutrustningarna för att förinställa inspelningar.
Vi bor i ett hus i Norrköping med en helt ny tv, med bred och fin bild i tv-rummet. Där har vi också en videobandspelare och en ny dvd-spelare med hårddisk för inspelning av tv-program. Vi har i sovrummet en liten andra tv och i övre våningen en tredje tv i mellanstorklassen. I dag kan vi inte använda den lilla och den mellanstora tv-n. Det finns ingen signal som de kan ta emot. Signalerna försvann när sändarna i Motala släcktes. Vi måste titta på Motalasändaren eftersom vi bor bakom ett stort berg.

I tv-rummet har vi en digitalbox och där kan vi se på ett program åt gången. Vi kan också spela in detta program samtidigt som vi tittar. Vi kan alltså inte ens spela in ett annat program än det vi tittar på just då.
För att få det så användarvänligt som det överhuvudtaget är möjligt så installerade jag om
tv-n och placerade boxens kanal på tv:s kanal 1. Härigenom får vi alltid in boxens kanal när vi slår på tv-n, med huvudströmbrytaren eller med fjärrkontrollen. Sedan byter vi kanal med boxens fjärrkontroll. En fjärrkontroll har blivit två! Bara detta gör det väldigt svårt för äldre personer att titta på tv över huvud taget i det område som använder Motalasändaren.

Min inspelningsmaskin, med hårddisken, har blivit praktiskt taget värdelös. Den kostade mig 4 000 kr i våras! Och videomaskinen använder jag aldrig nu eftersom jag inte kan programmera den längre. Den kan bara spela in den kanal som boxen sänder ut.
Jag behöver sex digitalboxar för att få mina apparater att fungera som de ska! Jag behöver en box till tv-n på övre plan, en box till tv-n i sovrummet och tre boxar till min digitala inspelningsapparat. Den box jag redan har går till vår stora tv i tv-rummet.
Jag kommer alltså att ha sex plus två fjärrkontroller! Nu kan jag, som tur är, ställa in tre av boxarna på fasta kanaler för att sedan aldrig röra dem. Jag kan alltså gömma tre fjärrkontroller i garderoben. Men på bordet kommer vi ha tre fjärrkontroller liggande. Tidigare var det två.

Slutsatsen är bara en: Införandet av digital-tv från SVT och TV4 är en katastrof och det sker alldeles för tidigt.
Sverige har varit ett ledande land inom den tekniska utvecklingen av tv-mediet. Men det var på den tiden när tv-apparater utvecklades och producerades i Sverige, i Motala och Norrköping, i Östergötland.
HiFi ljud i tv introducerades först i världen i Sverige och detsamma gällde stereoljud. På den tiden utvecklades studio- och sändartekniken hand i hand med tv-apparaterna. När sändningarna kom i gång med stereoljud hade många konsumenter redan stereoljudförberedda tv-apparater. Och det var på samma sätt med text-tv introduktionen. Apparater fanns ute hos konsumenterna i god tid före sändningarna började. Inga extra tillsatser behövdes, all teknik var inbyggd i apparaterna
Så borde det ha varit också denna gång med digital-tv. Har de som fattat beslutet inte förstått, eller velat förstå, att Sverige inte längre bestämmer hur en tv-apparat skall se ut och vilken teknik den skall ha. Det bestäms långt utanför våra gränser.

Varför har man blundat för att tv-apparater och inspelningsapparater inte är förberedda för att ta emot digitala signaler? Har man helt kallsinnigt räknat med att medborgarna skall betala och stå ut med allt obekvämt i hanteringen av apparater som inte är förberedda? Cyniskt i så fall!
Och är ett ödets ironi att just Östergötland är bland de allra första att drabbas av denna felsatsning?
Enda sättet att få tillbaka de pengar som jag tvingas att investera i onödiga apparater verkar vara att inte betala apparatlicensen under ett antal år. Och det är naturligtvis helt korrekt att inte betala eftersom våra tv-apparater ju inte kan ta emot de signaler som sänds ut.
Det råder ingen som helst tvekan om att alla tv-apparater och inspelningsmaskiner kommer att vara utrustade med den teknik som behövs för att de skall kunna ta emot digitala tv-signaler. Så småningom när fler länder i världen byter teknik. Och det kommer inte att göra apparaterna dyrare eftersom den nödvändiga tekniken kostar obetydligt mer än dagens teknik.

Det är egentligen obegripligt att Sverige inför en teknik som enbart kostar konsumenterna pengar utan att tillföra något nytt och bättre. Det är snarare så att kvaliteten på sändningarna är osäker och bilden störningskänslig. Text-tv-mediet fungerar mycket dåligt just nu.
Varför väntade man inte ett par år?
Läs mer om