Sämre i Söderköping med tre "vise" män

Fullmäktigeordföranden Inga-lill Östlund får titlar och insignier medan herrarna sätter sig på makten och pengarna, skriver Marja Bergström i Söderköping.

Norrköping2006-11-20 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi i vänsterpartiet har noterat att Söderköping nu "begåvas" med tre manliga kommunalråd, som nu ska ersätta det tidigare kvinnliga kommunalrådet Barbro Tjärnström.
Utöver dessa tre "vise" (kommunal)män, har Söderköping också nu en Borgmästare, faktiskt en kvinna.

Det finns en hel del att höja på ögonbrynen över:
Tre äldre och medelålders herrar -Magnus Berge (c), Anders Senestad (m), Anders Eksmo (kd) - ska samsas om styret i Söderköping. Månne långbänkarna och käbblet blir ännu mera tidsödande,
Jämställdheten tar ett kliv tillbaka. Fullmäktigeordföranden Inga-lill Östlund får titlar och insignier medan herrarna sätter sig på makten och pengarna.
Oppositionen försöker man marginalisera. Rimligen borde - om de tidigare proportionerna ska gälla - de kvinnliga gruppledarna i s, v, mp få dela på 75 procent av ett oppositionsråd.
Kostnadsneutralt sägs det att förslaget ska vara. Fan tro´t! Det blir tre kommunalråd som det ska avsättas pengar till i stället för tidigare ett!
Dessutom är det snudd på oförskämt att utöka kommunalrådsorganisationen. I synnerhet som man tidigare minskat på antalet ledamöter i fullmäktige med hänvisning till att den politiska organisationen behöver bantas när skola, vård och omsorger tvingas till nedskärningar.
Det är anmärkningsvärt att dessa viktiga förändringar av den politiska organisationen sker i slutna rum efter det att fullmäktige - efter en lång och bred process - nyligen beslutat om hur den politiska organisationen ska fungera under mandatperioden.

I realiteten stärker moderaterna greppet om kommunens verksamheter. Utöver ordförandeskapet i den ekonomiskt tyngsta nämnden, barn- och ungdomsnämnden, tar moderaten Senestad också över tekniska utskottet. Moderata ordföranden blir det också i bygg- och miljönämnden samt, inte minst bostadsstiftelsen Ramunderstaden.
Centern har tvingats bort från vitala politiska områden och Söderköpingsborna har att räkna med ytterligare utförsäljningar av kommunal egendom, mindre av socialt hänsynstagande vid eventuellt byggande, mer av genomslag för marknadskrafter och därmed ytterligare segregering av boendet.
I pressreleasen från den borgerliga majoriteten finns också ett kort avsnitt om politiska prioriteringar. Jag noterar att allt ska prioriteras, utom kulturen. Den får Borgmästaren roa sig medmen utan pengar uppenbarligen.
Läs mer om