Rätt att inte bevilja ansvarsfrihet

När revisorerna nu konstaterar att kommunstyrelsen helt nonchalerat revisorernas upprepade kritik måste vi som företrädare för kommunens innevånare och skattebetalare reagera. Det skriver Erland Olauson (S), Bror-Tommy Sturk (MP) och Jonas Andersson (V)

Norrköping2011-05-28 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Revisorsmajoriteten föreslår att kommunstyrelsen inte ska beviljas ansvarsfrihet. S, MP och V kommer vid måndagkvällens fullmäktige att rösta ja till revisorernas förslag.

Att en kommunstyrelse inte beviljas ansvarsfrihet är ovanligt. Det är viktigt att ett sådant beslut inte används för att komma åt politiska motståndare utan vilar på ett ordentligt underlag. Tyvärr finns det ett sådant när det gäller kommunstyrelsens arbete under 2010.

Vårt ställningstagande bygger på revisorernas berättelse och på att revisorerna under flera år har riktat kritik mot kommunstyrelsen för bristande styrning av kommunens ekonomi. Denna kritik ledde 2009 till att kommunstyrelsen antog regler för den ekonomiska uppföljningen, som bland annat innebar att det varje månad skulle lämnas en ekonomisk rapport i kommunstyrelsen och i dess utskott.

Fullmäktige påpekade dessutom vikten av de månatliga uppföljningarna och av att kommunstyrelsen vidtog de åtgärder som behövdes för att få ekonomin att gå ihop.

Även 2010 framförde revisorerna kritik för bristande styrning och uppföljning. Detta ledde till bordläggning av frågan om ansvarsfrihet och en begäran om yttrande från kommunstyrelsen. Därefter beslutade kommunfullmäktige att rikta kritik mot kommunstyrelsens ledamöter, men att bevilja dem ansvarsfrihet.

När revisorerna nu konstaterar att kommunstyrelsen helt nonchalerat revisorernas upprepade kritik måste vi som företrädare för kommunens innevånare och skattebetalare reagera. Det är inte rimligt att en sådan misskötsamhet får pågå år efter år. Till sist måste fullmäktige dra en gräns.

Vi delar dessutom revisorernas uppfattning att kommunstyrelsen inte vidtog tillräckliga åtgärder i tid när det stod klart att budgeten inte skulle hålla. Det var känt redan i januari, men kommunstyrelsen vidtog inga kraftfulla åtgärder förrän i oktober.

Vår vägran att bevilja ansvarsfrihet drabbar formellt alla ledamöter i kommunstyrelsen - även de som företrädde våra partier.

Ansvaret vilar dock i första hand på de borgerliga ledamöterna som varit i majoritet och innehaft samtliga ordförandeposter. Minoritetsledamöternas ansvar måste bedömas utifrån det faktum att oppositionen under en följd av år föreslagit andra budgetar än majoriteten. Oppositionens budget hade exempelvis inte medfört de extra kostnader på cirka 1,5 miljoner som kommunen åtog sig i samband med privatiseringen av Vammarhöjden. Vi anser inte att S och MP varit skyldiga att förslå besparingar i majoritetens ställe. Den borgerliga majoriteten måste bära ansvaret för sin budget.

Av revisorernas redogörelse framgår att kommunstyrelsen struntat i revisorernas påpekanden, sina egna beslut om skärpt kontroll och fullmäktiges uppmaning till skärpning. Kommunstyrelsens ordförande och ordförandena i utskotten har ett särskilt ansvar för att de frågor som ska tas upp verkligen blir föremål för behandling.

Våra ledamöter har försökt arbeta i samförstånd och inte reservera sig och lägga egna förslag som inte skulle gå igenom. Men om de som företräder minoriteten inte lägger egna förslag eller reserverar sig så får också de ett indirekt ansvar.

Vi kommer att dra den enda rimliga slutsatsen av detta. Så länge majoriteten vägrar lyssna på våra förslag kommer vi att reservera oss och lägga egna förslag. Vi kommer inte en gång till att finna oss i att ta ansvar för den borgerliga kommunledningens misskötsamhet.

Läs mer om