Norrköping-en stad i världen

När globaliseringsprocessen sprider sig från Kina och andra delar av Östasien till sådana delar av världen där det idag råder ekonomisk misär, kommer Norrköping att ha en växande tillgång i sina invandrare, skriver folkpartiets nationalekonomer Anna Huss och Rurik Holmberg.

Foto: Andersson Magnus

Norrköping2008-01-30 00:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det globala Norrköping. Det kan låta som en kliché, men faktum är att de omdaningsprocesser som vi ofta kallar globalisering har en avgörande betydelse för hur våra vardagsliv kommer att te sig. Därför måste vi klargöra för oss själva vad som eventuellt är att vänta. Folkpartiet försöker att på riksplan väcka en sådan debatt. Vi folkpartister i Norrköping vill överföra delar av denna debatt på lokalplanet, även om gränserna mellan kommun, stat och världen i stort blir allt diffusare. Grovt taget måste vi inse att Norrköping inte bara är en stad
i Sverige, utan tillika en stad i Europa och världen.Det stora som hänt i ett globalt perspektiv är att en rad utvecklingsländer har beslutat sig för att lämna fattigdomen bakom sig. De har sett att de samhälleliga mekanismer som vi brukar kalla marknadsekonomi är ett framgångsrecept, som västvärlden för drygt hundra år sedan snubblade över. Då fanns det ingen färdigskriven plan för vad som skulle genomföras. Idag kan vi på ett ungefär identifiera de processer som skapade välståndet, samtidigt som vi blivit tvungna att dra dyrköpta lärdomar. De samhällen som nu gått in för att upprepa processen kan förhoppningsvis undvika de värsta fallgroparna. Materiellt välstånd har fram till våra dagar varit en förmån för västvärldens invånare. Inte därför att vi skulle vara smartare eller flitigare än andra, utan därför att vi hade turen att våra förfäder och - mödrar vågade bryta med sin rädsla för förändringar. Dagens Kina, som står för sinnebilden av de nya globala krafterna, handlar i stort sett om en stat som beslutat sig för att lämna ekonomin (men tyvärr inte politiken!) i händerna på befolkningen, det vill säga ta tillvara individernas skaparkraft. Följden har blivit att miljoner människor tagit ansvaret över sin egen tillvaro och samtidigt märkt hur välståndet vuxit. Visserligen inte överallt och för alla, men för allt fler människor på allt fler platser. Redan idag är utbildningsnivån i Kina och Indien hög och den kommer att stiga. Det gäller för oss att klargöra en sak för oss själva: Vi har ingen födslorätt till välstånd. Det här behöver inte betyda att vi behöver känna oss hotade. Det fina med internationellt ekonomiskt samarbete är att alla kan vinna på det. Ingen kan bli bäst på allting, men alla kan bli hyfsat bra på något. En stark sida hos det svenska samhället som ofta underskattas är förmågan till samarbete och effektiv organisering. På det privata planet känner alla till att den som är välorganiserad inte behöver ägna lika mycket tid och energi på själva uträttandet av någon uppgift. Detsamma gäller även hela samhällen. Det som däremot inte är möjligt på lång sikt och med bibehållet välstånd är att människor inte bereds utrymme i de välståndsalstrande processerna. När globaliseringsprocessen sprider sig från Kina och andra delar av Östasien till sådana delar av världen där det idag råder ekonomisk misär, kommer Norrköping att ha en växande tillgång i sina invandrare, som ofta kommer från dessa delar av världen. Ifall de har fått en rejäl chans att såväl delta i välståndsskapandet som att behålla sin kultur kommer de att vara av utomordentlig betydelse för Norrköpings plats när den globala ekonomiska kartan ritas om. Ömsesidig handel berikar alla parter, men ömsesidig handel underlättas avsevärt av språklig och kulturell kompetens.
Läs mer om