Nationaldemokraterna siktar in sig på fullmäktige

Nationaldemokraterna i Norrköping har startat en egen hemsida. Deras mål är att ta sig in i kommunfullmäktige vid nästa val.

Norrköping2003-01-31 09:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
På hemsidan beskriver Nationaldemokraterna sig som mycket aktiva. De delar ut flygblad på skolor och genomför aktioner, skriver de.
Nationaldemokraternas ambitiösa hemsidessatsning i Norrköping och att Sverigedemokraterna fick drygt 800 röster i kommunalvalet i höstas oroar kommunfullmäktiges ordförande Irene Lindén (s).
-Jag blir mycket orolig när jag ser hur de bygger upp sina system för att nå ut. De gör stora framsteg, säger hon.
<br><span class=MR>Ljura och Navestad</span>
I Norrköping var det i Ljura och i Navestad som Sverigedemokraterna fick de flesta rösterna.
-Det är tydligen i typiska arbetarklassområden som de har sina fästen.
För att stoppa de främlingsfientliga partiernas frammarsch i Norrköping har socialdemokraterna nyligen haft ett extra representantskapsmöte, där de samlat sig för att bemöta motståndarnas argument.
<br><span class=MR>"Rasistisk inriktning"</span>
-Det är viktigt att vi bemöter deras lättköpta klyschor om det goda folkhemmet. Bakom den fina fasaden finns en klar rasistisk inriktning. De försöker göra invandrarna ansvariga för landets dåliga ekonomi, den höga arbetslösheten och den höga kriminaliteten.
Genom att utbilda politikerna i kommunfullmäktige hoppas Irene Lindén att alla ska vara redo att möta nationalisternas argument.
-Hittills har fullmäktigeförsamlingen varit helt enig och stått upp i kampen mot dem.
Kommunfullmäktige har nyligen fattat beslut om ett politiskt handlingsprogram som de hoppas ska stoppa de främlingsfientliga partiernas försök att ta sig in i kommunfullmäktige.
<br><span class=MR>Bråkstakarna inte värst</span>
-Det viktigaste är att försöka få bort utanförskapet i samhället. Människor som känner sig utanför kan lätt falla för lättköpta argument.
Irene Lindén tycker att de senaste tidens bråk mellan höger- och vänsterextremister är oroande, men är mer rädd för de mer salongsfäiga grupperna.
- Jag tror inte att de värsta är de som bråkar på gator och torg, utan de mer etablerade som Nationaldemokraterna i Norrköping som nu öppnat en hemsida.
Läs mer om