Jo, flyginsatsen skyddar civilbefolkningen

Sverige och EU gör nytta i Libyen och Nordafrika såväl med civila samarbets- och biståndsinsatser som i vår militära insats för att skydda civila. Det skriver Karin Enström (M) i svar till Ulf Karlström (NT 110430).

Norrköping2011-05-07 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ulf Karlström skriver i en replik på min artikel om den svenska insatsen i Libyen att varken Nato eller den svenska flyginsatsen skyddar civilbefolkningen. Jag tror inte att de libyer i östra delen av landet som hotades av utplåning skulle hålla med Karlström i den analysen.

Hade inte Nato satt in flygplan för att förhindra Gaddafis styrkor att gå in i Benghazi skulle vi
i stället fått svara på frågan varför väst bara tittade på när civila libyer massakrerades.

Insatsen i Libyen görs på grundval av en FN-resolution som specifikt pekar ut skyddet av civilbefolkningen som anledningen till att insatsen görs. Det är mycket glädjande att Förenta Nationerna så snabbt kunde samlas kring en resolution för att förhindra en humanitär katastrof.

Vid liknande tillfällen tidigare har FN haft svårt att enas. Rwanda och Bosnien på 1990-talet är skrämmande exempel på när världssamfundet reagerat alldeles för sent.

Det finns anledning till att ifrågasätta hur EU:s medlemsstater har agerat gentemot diktatorer
i unionens närområde tidigare. Ofta har stabilitet prioriterats framför stöd till demokratiska krafter.

Det pågår nu ett omfattande arbete för att förändra EU:s grannskapspolitik. I den nya grannskapspolitiken kommer stöd för demokrati, rättsstat och mänskliga rättigheter att vara helt centralt. Där ingår även att vi stödjer oberoende organisationer och partier som ökar mångfalden och granskar makten.

För att göra konkret skillnad prioriterar EU nu följande områden: Utveckla handeln med Nordafrika för att skapa välfärd och stabilitet, underlätta rörligheten mellan dessa länder och EU samt att skapa en tätare politisk dialog på alla politikområden för att kunna lösa eventuella problem tillsammans.

Överhuvudtaget är det genom samarbete som vi har en chans att göra skillnad i Nordafrika - inte att isolera oss här uppe i Sverige som Ulf Karlström verkar tycka.

Är det något vi lärt oss på senare år är det att vi lever i en global värld där även det som händer på andra sidan jordklotet förr eller senare kommer att påverka oss här hemma.

Sverige och EU gör nytta i Libyen och Nordafrika såväl med civila samarbets- och biståndsinsatser som i vår militära insats för att skydda civila.

Läs mer om