Bevarad skatt räddar äldrevården

Vi anser att det finns en möjlighet att finansiera äldreomsorgen, om den nuvarande majoriteten kan förmås att avstå från skattesänkningen på 35 öre per skattekrona, skriver vänsterpartisten Marja Bergström, Söderköping.

Generationsskifte. Debattören föreslår en bättre övervakning över resursfördelningen i Söderköpings kommun.  FOTO: LEIF ENGBERG/ PRESSENS BILD

Generationsskifte. Debattören föreslår en bättre övervakning över resursfördelningen i Söderköpings kommun. FOTO: LEIF ENGBERG/ PRESSENS BILD

Foto:

Norrköping2006-11-22 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Söderköpings borgerliga majoritet, särskilt moderaterna, fortsätter att urholka ekonomin genom att driva krav på skattesänkningar i kommunen. Därmed riskerar man att urholka äldres behov av hemtjänst och bra boende.
Det är en svag budget som borgarna presenterar för fullmäktige i dag, onsdag. För att återhämta tidigare underskott krävs att man i treårsbudgeten kalkylerar med ett överskott motsvarande 11+ 8,6 + 11 mkr. För att få utrymme med en skattesänkning 2008 gör man fullständigt orealistiska antaganden. Löne- och prisuppräkningen ligger på 2 procent, samtidigt som vi kan räkna med att nivån på avtalen i den kommande avtalsrörelsen snarare hamnar över än under 4 procent. Två procents skillnad mellan budgetkalkylen och förhandlingsmässiga realiteter innebär en utökning av kostnaderna med 20 mkr. Dessutom är avsättningarna till anställdas pensioner sorgligt underfinansierade. Att inte göra ordentliga avsättningar är att blunda för realiteter och lämna över ansvaret till kommande generationer.

Lägg därtill att resurserna för äldres behov är betydligt lägre än för jämförbara kommuner. Kostnaderna för hemtjänst per vårdtagare år 2004 låg 38 procent lägre än jämförbara kommuner. Under åren 2003 till 2005 har antalet beviljade timmar ökat med 44 procent medan kostnaden har tillåtits öka med 8 procent. Kvalitén har kraftigt försämrats. Det gäller även efter det tillskott på cirka 5 miljoner per år till socialnämnden som tillkom i budgetberedningen.
Antalet äldre kommer att öka kraftigt framöver. Behovet av hemtjänst kommer att öka, liksom behovet av särskilt anpassade äldrebostäder. Inte heller för detta finns någon beredskap. För att någorlunda åstadkomma samma kvalité i hemtjänsten till äldre som i jämförbara kommuner krävs ett tillskott till socialnämnden på ytterligare 5-6 mkr. I denna situation väljer moderaterna att pressa på för skattesänkningar. Det innebär en minskning av budgeten på cirka 7,5 miljoner om man nu lyckas få igenom sin vilja.
Vänsterpartiets uppfattning är att skatten snarare behöver höjas. Vi föreslår i det här läget en riktad höjning på 10 öre till ungdomskultur och studieförbund, ett bedrövligt försummat område i Söderköping. Vi anser att det finns en möjlighet att finansiera äldreomsorgen, om den nuvarande majoriteten kan förmås att avstå från skattesänkningen på 35 öre per skattekrona.

Det finns ytterligare en möjlighet att någorlunda kompensera den urholkade standarden för våra äldre. I motsats till vad som gäller för våra äldre i kommunen har skolan förhållandevis hyfsat med resurser. Det är inte fel, även om vi anser att det krävs en ordentlig översyn när det gäller fördelningen av pengar mellan de bägge förvaltningarna.
Medan antalet äldre ökar och därmed behovet av hemtjänst och äldreboende, minskar elevkullarna kraftigt. Elevantalet i grund- och förskola låg vid millennieskiftet strax över 2 000 elever, men beräknas minska till 1 500 år 2010. Samtidigt har resurserna till barn- och ungdomsnämnden ökat förhållandevis kraftigt. Även i den kommande treårsbudgeten ges ett tillskott med 18 miljoner.
Det innebär att kostnaderna per capita ökar rejält. Även om gymnasieskolan ytterligare något år får fler elever, kommer även den att inom en snar framtid att få betydligt färre elever. Östsam har beräknat att år 2012 kommer behovet av gymnasieplatser till årskurs 1 i länet att vara 60 procent av nuvarande volym.

Ett ansvar för helheten måste prägla det politiska arbetet. Med tanke på de demografiska förändringarna anser vi att det brister i detta avseende. Det krävs en översyn när det gäller fördelningen av pengar mellan de två stora förvaltningarna. Mot denna bakgrund föreslår vänsterpartiet i fullmäktige att det ges direktiv så att det skapas relevanta nyckeltal för bättre jämförelser mellan budgetarna för de olika förvaltningarna, främst barn- och utbildnings- samt socialnämnden.
Läs mer om