Bästa lönerna ger bästa skolan

Norrköping2014-02-11 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skolinspektionen har granskat skolorna i Norrköping och har skarp kritik att rikta mot kommunen. Här är tre av de tyngre kritikpunkterna:

– Många elever i den kommunala grundskolan i Norrköping når inte målen för utbildningen. Tre av tio elever i årskurs nio lämnar grundskolan utan att nå kunskapskraven.

– Ansvariga för skolan saknar tillräckligt underlag för att se om de insatser som görs leder till avsedda förbättringar och ökad måluppfyllelse.

–  Ansvariga har inte säkrat att förskolornas barngrupper har lämplig storlek och sammansättning utifrån förskolans uppdrag och förutsättningarna på varje förskola.

Det är samma kritik som Folkpartiet har fört fram under flera år i Norrköping, men den har för det mesta viftats bort. Nu när den kommer från Skolinspektionen kunde man hoppas på ett annat bemötande. Tyvärr säger ansvarigt kommunalråd, Olle Johansson (S), i P4 Östergötland i stället att Skolinspektionen borde läggas ner. De är alltid så negativa, menar han.

Skolinspektionen är faktiskt bara kritiska om de har något att kritisera. Några dagar innan rapporten om Norrköping publicerade myndigheten en rapport om arbetet mot segregation mellan skolor. Där lyfts Landskrona och Uppsala fram som exempel på kommuner som är framgångsrika i det arbetet. Att Folkpartiet är största parti i Landskrona och även direkt ansvariga för skolpolitiken råkar jag bara nämna i förbigående.

Olle Johansson borde inte vara förvånad av Skolinspektionens kritik. Endast 15 av landets 290 kommuner satsar mindre pengar på skolan än Norrköping. Lärartätheten har sjunkit i Norrköping sedan 2006, samtidigt som den ökat i övriga landet. Betygsresultaten har vartenda år legat under snittet i hela Sverige. Det vore oerhört konstigt om Skolinspektionen då inte hade någon kritik.

I höstas föreslog vi i den gemensamma alliansbudgeten tidernas största satsning på skolan i Norrköping. Att under en tioårsperiod höja lärarnas månadslön med 1 000 kronor om året. Alltså en höjning, utöver ordinarie löneökningar, med 10 000 kronor. Vår tanke är denna: Om Norrköping har Sveriges bäst betalda lärare, kommer vi också kunna ha Sveriges bästa lärare. Det ger i sin tur Sveriges bästa skola.

Vi tror också att det behövs fler lärare, även om kvaliteten på lärarna är den viktigaste faktorn. Därför hade vi i budgeten också pengar för att öka antalet lärare varje år och efter fyra år ha 40 fler lärare och en ökad lärartäthet. Socialdemokraterna röstade nej till detta, tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet och beslutade om betydligt mindre pengar till skolområdet och till lärarlöner.

Skolinspektionens rubrik på pressmeddelandet där rapporten presenterades var: “Kunskapsresultaten behöver förbättras i Norrköpings kommun.” Vi har nu i 19 år testat den socialdemokratiska skolpolitiken. Resultatet är tre av tio elever inte når kunskapskraven. Ändå föreslår Socialdemokraterna samma åtgärder. Det krävs nya idéer och ny energi för att vända detta.

Läs mer om